86

Kiełbasa swojska

Inne
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? 250

Składniki:

  • Przepis na kiełbasę:
  • - 9 kg mięsa wieprzowego,
  • - 1 kg mięsa chudego wołowego,
  • - 23 dkg soli,
  • - 3 łyżki cukru,
  • - 1,5 dkg pieprzu,
  • - 6 ząbków czosnku,
  • - gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 szklanki).
  • To wszystko dobrze długo wymieszać i pozostawić w chlodnym miejscu na jedną noc. Na drugi dzień napychać w jelita cienkie i pozostaje wędzenie.

Jak przyrządzić?

Mięso przekrecić przez maszynkę do mięsa o dużych okach. O ile mięso jest za chude dodać 1kg. słoniny drobno pokroić i dodać do calości. SMACZNEGO!

Potrzebne przybory:

Maszynka do mięsa, miska.

Skomentuj

86

Komentarze (86)

  • smerfetka 10.12.2003
    No dobrze Heniu....a w domu to jak ja mam ją uwędzić?:(
    0
    0 | 0
  • Aga 10.12.2003
    Smerfetko też bym chciała wiedzieć coś więcej na temat wędzenia, ale myślę że będzie problem, poniważ Henio został bardzo n... Więcej
    0
    0 | 0
  • ada 10.12.2003
    Henryku dziękuje za przepis jeszcze z niego nie korzystałam, ale jest dla mnie bardzo cenny. Bardzo cenię sobie wszystkie ... Więcej
    0
    0 | 0
  • madlen 12.12.2003
    Moja rada: w czasie wyrabiania mięsa dodaj trochę zimnej, przegotowanej wody, dla uzyskania tzw. "kleju". Kiełbas... Więcej
    0
    0 | 0
  • dele 12.12.2003
    bardzo przepraszam ale to nie woda daje spoistość kiełbasie :) pozdrawiam
    0
    0 | 0
  • Michał 19.01.2004
    Ja także uważam, że saletra by się przydała.
    0
    0 | 0
  • sliwy 17.02.2004
    dziwny przepis, podziwiam za odwagę kiełbasa będzie bardzo sucha.nie rozumiem takiej ilości gorczycy,przydała by się peklos... Więcej
    0
    0 | 0
  • Aga 23.02.2004
    Do siwego: piszesz że będzie sucha- spraktykowaleś? bo ja tak jest super.Piszesz wywar czego juz calkiem nie rozumiem,po ja... Więcej
    0
    0 | 0
  • gooo 23.02.2004
    Przepis jak najbardziej w porzadku !!dziekuje ,ale nie wiem dlaczego pan Henryk zostal za to skrytykowany .Ja mam swoj wyp... Więcej
    0
    0 | 0
  • dele 06.03.2004
    Wodę !!!! jak najbardziej powinno sie dodać ( lecz nie za dużo, na 10 kg mięsa około 1/3 l, no może ciut mniej ) żeby kieł... Więcej
    0
    0 | 0