26

Karpatka

Ciasta i desery
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 1/4 l wody,
  • - 125 g masła lub margaryny,
  • - 4-5 jaj,
  • - tłuszcz do formy.
  • Krem:
  • - 2 szklanki mleka,
  • - 1/2 szklanki cukru,
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • - 2 łyzki mąki pszennej,
  • - 1 kostka masła,
  • - 1 cukier waniliowy,
  • - 1 żółtko.

Jak przyrządzić?

ciasto: 1. Zagotować wodę z masłem,dodać szklankę mąki pszennej i dalej gotować rozcierając masę. 2. Po wystudzeniu masy dodawać kolejno jajka, cały czas ucierając. 3. Ucierać całość ok. 10 min. 4. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienko na średniej blasze posmarowanej tłuszczem. 5. Piec kolejno każdą z warstw w piekarniku ok. 220 st. ok. 30 min. Krem: 1. Z mąki i mleka ugotować budyń. 2. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkiem. 3. dodać do masła wystudzony budyń, utrzeć dokładnie całość. 4. Gotowym kremem przełożyć placki. Smacznego!

Jak podawać?

Można posypać cukrem pudrem.

Skomentuj

Komentarze (26)

  • yagha 08.10.2004, 18:34
    zapomniałam dodać, że do kremu najlepiej nadaje się cukier puder, wtedy krem jest bardziej puszysty
    0
    0 | 0
  • Mylene 12.10.2004, 13:40
    Sądziłam że tu zamieszcza się własne przepisy: rodzinne, spisane od koleżanek czy wykombinowane samemu - coś oryginalnego a... Więcej
    0
    0 | 0
  • yagha 12.10.2004, 15:03
    no cóz, dobrze wiedzieć, niestety ja nigdy nie piekłam ciasta z papierka, więc nawet nie wiem, co jest napisane na opakowan... Więcej
    0
    0 | 0
  • czarna 02.12.2004, 18:44
    Słuchaj czy do tej twojej karpatki nie dodaje sie mąki (do ciasta) Ta twoja karpatka jest żywcem spisana z opakowania dele... Więcej
    0
    0 | 0
  • ancyk 11.12.2004, 16:12
    czarna a,Ty nie pisz jusz tylko już ortografia się kłania ,a nie pieczenie ciast hi hi
    0
    0 | 0
  • mika 06.01.2005, 15:22
    ludziom się nie dogodzi przecież jeśli się komuś nie podoba przepis nie musi z niego korzystać
    0
    0 | 0
  • Yagha 08.01.2005, 10:14
    wszystkie trzy przepisy są identyczne-coś w tym jest;po prostu najlepsza metoda na karpatke;)
    0
    0 | 0
  • Holmes 07.05.2005, 10:51
    Woda, masło i jajka mają dać ciasto? Śmieszne!!! No tak, bo trzeba tam dosypać proszku z Oetkera... SPISANE Z OPAKOWANIA... Więcej
    0
    0 | 0
  • meg. 19.07.2005, 17:54
    wredne czepialskie ludziska.TAK SIE SKLADA,ZE KARPATKA NALEZY DO CIAST TYPU PARZONEGO.TAKOWE MAJA TO DO SIEBIE ZE NALEZY ZA... Więcej
    0
    0 | 0
  • monia 19.10.2005, 12:14
    a moja mama piecze karpatke juz od 10 lat a przepis jest taki sam.........hmmmmm...............
    0
    0 | 0