0

Karmelowe ciasteczka

Ciasta i desery
Przygotowanie domowego deseru to nie tylko sprawienie przyjemności sobie i bliskim, ale także sposób na zmniejszenie stresu i poprawę samopoczucia. Mamy słabość do słodkości i lubimy zachwycać nimi najbliższych, często taki deser jest zwieńczeniem domowego obiadu i okazją do swobodnej pogawędki. Karmelowe ciasteczka to chrupiące ciasto na bazie białek, słodki karmel i świeżo ubita śmietana.
Porcje: 4
Koszt: 19 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 5 białek,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 20 dag gotowego karmelu,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • kilka borówek lub innych owoców,
  • 2 łyżki cukru.

Jak przyrządzić?

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160 stopni około godziny, aż ciasto nabierze brązowego koloru. Ciasto wystudzić i za pomocą szklanki lub innego naczynia wyciąć krążki. Śmietanę ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Każdy krążek posmarować karmelem, udekorować ubitą śmietaną i borówką.

Wersja do druku
Skomentuj