8

Karkówka z jabłkami i żurawiną

Dania główne
Owoce doskonale komponują się z mięsem, nadają mu lekkości, delikatności, zdecydowanie zmieniają smak. Do tego usprawniają trawienie. Chętnie dodajemy je do mięs, ponieważ tradycyjne przepisy już nam spowszedniały i oczekujemy jakiejś zmiany w jadłospisie. Karkówka z jabłkami i żurawiną jest bardziej soczysta, z wyczuwalnym smakiem naturalnego kwasku jabłkowego i lekkim posmakiem słodyczy z żurawiny.
Porcje: 6
Koszt: 30 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • sól, pieprz,
  • 10 dag suszonej żurawiny,
  • 3 jabłka.

Jak przyrządzić?

Umytą i osuszoną karkówkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, polać octem balsamicznym i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą.

Odstawić na 2 godziny.

Mięso przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny.

Karkówkę wyjąć na chwilę z piekarnika, pokroić na porcje, posypać żurawiną i obłożyć pokrojonymi w ósemki jabłkami, przykryć i piec jeszcze pół godziny.

Jak podawać?

Mięso wyłożyć na talerz wraz z upieczonymi owocami.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • Obserwator 23.12.2010, 09:39
    Z jabłkami od karkówki wolę żubrówkę.
    0
    0 | 0
  • Aggie 23.12.2010, 20:03
    No dobrze, ukochany, nie będę więcej wątpila w Twoją stalość, bo widzę w Twych strofach, że nie masz żadnej innej muzy (a t... Więcej
    0
    0 | 0
  • Nikola 29.12.2010, 19:29
    Chcesz zarabiać pieniądze siedząc w domu? Masz teraz okazję! Do kilkuset złotych miesięcznie za oglądanie reklam! Wejdź na ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Agi 30.12.2010, 19:55
    Robię taką karkóweczkę na jutrzejszą imprezkę sylwestrową :) mam nadzieję, że będzie pyszna, bo pięknie pachnie w przyprawa... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ania 05.03.2011, 10:54
    Karkóweczka wyszła pyszna, dosłownie rozpływała się w ustach. Połączenie z jabłkami i żurawiną genialne! Na pewno stanie s... Więcej
    0
    0 | 0
  • emgreta 31.03.2011, 21:42
    Czy można podawać na zimno,
    0
    0 | 0
  • gość 16.11.2014, 15:38
    jestem w totalnym szoku dla Twojego ekneerympstu! ja jestem pewna, że tak się nie da przeżyć. Ja planuję nie wydać do wypła... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 18.11.2014, 01:48
    Such a deep anresw! GD&RVVF
    0
    0 | 0