9

Kapusta zapiekana

Wegetariańskie
Młoda kapusta w wersji uszlachetnionej. Choć jest często traktowana tak samo jak jej starsza odpowiedniczka, to jednak wymaga specjalnego podejścia. Jej delikatny, w przeciwieństwie do starszej koleżanki, smak warto podkreślić procesem pieczenia i zestawem kilku niezbędnych dodatków. Wyśmienity letni dodatek do drugiego dania, choć także wspaniale smakuje solo.
Porcje: 4
Koszt: 8 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 i ½ kostki bulionu warzywnego,
  • 1 główka małej kapusty,
  • 15 dag sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

W dużym rondlu gotujemy wodę.

Dodajemy do niej kostki bulionowe i gdy woda się zagotuje, delikatnie wkładamy do niej pokrojoną na ćwiartki lub ósemki główkę młodej kapusty.

Gotujemy ok. 30 minut, po czym delikatnie ją wyjmujemy i studzimy.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mieszamy go z większą częścią bułki tartej, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i jajkiem.

Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy resztą bułki tartej.

Ustawiamy w niej kawałki kapusty i smarujemy je masą serową.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15-20 minut.

Jak podawać?

Podajemy jako dodatek do drugiego dania lub jako pełnoprawną jarską potrawę.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (9 komentarzy)

  • Hanna 01.08.2010, 09:14
    Robię podobnie tylko nie zapiekam w piekarniku lecz na patelni jak kotlety.Nazywam to sznycelki z kapusty.
    0
    0 | 0
  • o rzeszty 02.08.2010, 17:19
    czyli: wygotowac z tej kapusty witaminy i smak (do wody bulionowej), a nadac jej smaku sztucznej kostki bulionowej. nie wid... Więcej
    1
    1 | 0
  • graszka 11.08.2010, 13:31
    nie przejmuj się Zuza Gałuszka tymi wypowiedziami, młoda kapusta zapieczona jest ok.
    0
    0 | 0
  • mag04 11.08.2010, 17:15
    zrobiłam, ale jakieś mdłe takie to wyszło...
    0
    0 | 0
  • kapucha 13.08.2010, 19:32
    szlachetną kapuste zuzu podaje dla tych samych zacnych gości co jedzą watróbke nabitą na metalowe kijki skad ty masz takic... Więcej
    0
    0 | 0
  • więc tak 13.08.2010, 19:36
    danke już rozgryzłam pochodzi z jakiegos zadupią ale ty zuza jesteś zagadką a moze po sąsiedzku z tą danką żyjecie bo ja j... Więcej
    0
    0 | 0
  • beata 06.09.2010, 20:57
    po 30 minutach gotowania ...młoda kapuste można wyrzucić...
    1
    1 | 0
  • Małgosia 14.01.2011, 01:19
    Przepis z sierpnia,ale ja wolę taką potrawę w zimie .Kapusta ma wtedy świetną twardawą konsystencję ,a witaminy i sole mine... Więcej
    0
    0 | 0
  • pycha 30.08.2013, 18:05
    mniam mniam tutaj moję gołąbki na ostro http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/goabki-w-sosie-na-ostro.html zapraszam i ... Więcej
    0
    0 | 0