11

Kapusta z karkówką

Dania główne
Kapusta wigilijna to proste i niezawodne danie na świąteczny stół. Wszyscy bardzo lubimy tę tradycyjną potrawę pachnącą suszonymi grzybami i specjalnym na tę okazję olejem wigilijnym. Taką kapustę gotujemy w dużym garnku, żeby starczyło na „potem”, bo przecież są jeszcze święta i chętnie ją połączymy z soczystą karkówką lub inną pieczenią. Zawsze też możemy ją zamrozić.
Porcje: 12
Koszt: 80 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Kapusta wigilijna:

  • 2 kg kiszonej kapusty,
  • 15 dag suszonych grzybów,
  • 3 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • płaska łyżeczka majeranku,
  • ¾ szklanki oleju wigilijnego,
  • sól,
  • pieprz.

    Pieczona karkówka:

  • 1,5 kg karkówki,
  • łyżka majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Kapustę zbyt kwaśną należy wypłukać zimną wodą.

Grzyby namoczyć w wodzie na 2 godziny, następnie pokroić w paseczki.

Kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę z moczenia grzybów, nie za dużo, żeby nie była zbyt rzadka.

Dodać pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie.

Gotować, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzać wigilijny olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż się zeszkli.

Olej z cebulą wlać do kapusty na pół godziny przed końcem gotowania.

Kapustę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

4 łyżki oliwy z oliwek rozetrzeć z czosnkiem, majerankiem, octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Taką mieszaniną natrzeć karkówkę, przykryć folią i odstawić na 2 godziny, następnie karkówkę przełożyć do foliowego rękawa, dodać łyżkę masła i wlać marynatę, która została na dnie naczynia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5 godziny.

Jak podawać?

Karkówkę podać na świąteczny stół razem z wigilijną kapustą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (11 komentarzy)

  • Gosia 13.12.2011, 12:16
    wigilia ma być postna, dozwolone jest tylko masło, żądne inne mięso tylko ryba po co wam wigilia i niszczenie tradycji ???... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ewa 13.12.2011, 14:41
    Olej lniany lub rzepakowy, tłoczony na zimno. Ja wolę rzepakowy, bez tego oleju nie ma świąt.
    0
    0 | 0
  • 13.12.2011, 16:29
    wigilijna kapusta jest bez mięsa, z mięsem ewentualnie na święta...
    0
    0 | 0
  • Beavis 13.12.2011, 17:06
    Bardzo fajne ale raczej na obiad w pierwszy dzien swiat niz na wigilie
    0
    0 | 0
  • karaya 14.12.2011, 12:17
    co to jest "olej wigilijny"?!!!!
    0
    0 | 0
  • Karol Szczepan Kot 18.12.2011, 02:52
    Olej Wigilijny zawsze mam pod ręką.
    1
    1 | 0
  • Marianna 18.12.2011, 05:36
    Jeżeli olejem wigilijnym jest olej lniany, to ten olej podgrzany staje się trucizną. Absolutnie nie wolno smażyc na oleju l... Więcej
    0
    0 | 0
  • mago 18.12.2011, 18:04
    sory ...kto na wigilie gotuje karkówkę
    0
    0 | 0
  • nutka 18.12.2011, 18:20
    "taką kapustę gotujemy w dużym garnku, żeby starczyło na „potem”, bo przecież są jeszcze święta i chętnie ją połączymy... Więcej
    0
    0 | 0
  • 31.12.2011, 01:25
    jest tu ktoś co umie czytać bo większość co dała tu komentarze to chyba nie??? " Karkówkę podać na świąteczny stół ra... Więcej
    0
    0 | 0