4

Kalafiorowa z kurkumą i grzankami

Zupy
Bardzo prosta, błyskawiczna zupa, którą możesz zmiksować lub podać z grzankami i kleksem śmietany. Ma niesamowicie żółty kolor - to zasługa kurkumy. Syci, choć dzięki składnikom nie jest wysokokaloryczna.
Porcje: 4
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 600 g kalafiora (może być mrożony),
  • 1 łyżka masła,
  • 2 bułki kajzerki,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • 800 ml warzywnego bulionu (może być z kostki),
  • 200 ml śmietany 9-10%,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior umyć lub wyjąć z torebki.

Pokroić na drobne różyczki.

Wrzucić do gorącego bulionu i gotować do miękkości.

Dosypać kurkumy, zupa zyska wtedy żółty kolor.

Popieprzyć i doprawić do smaku.

Na patelni roztopić masło.

Porwać bułkę na kawałki i zrumienić na maśle.

Jak podawać?

Podawać z kleksem śmietany i zrumienioną bułką.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • WZW 18.01.2013, 10:44
    Tak na prawdę to z tym kolorem to moja robota.
    0
    0 | 0
  • Koń Jaki Jest 18.01.2013, 11:12
    Dziadku, absolutnie nie ale słyszałem, że ktoś chciał ze Świnek Trzech zrobić szynkę parmeńską i ma teraz mocno ropiejące r... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 17.06.2013, 20:56
    A really good awnser, full of rationality!
    0
    0 | 0
  • Ewelina 31.01.2015, 12:07
    Lubię zupy, podobnie robię tylko dodaję jeszcze ziemniaki i marchewkę no i oczywiście gotuję z filtrowanej wody, mam dzbane... Więcej
    0
    0 | 0