6

Kalafior z serem

Sałatki i jarzyny
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnio dużo 250

Składniki:

  • - kalafior,
  • - 30 g masła,
  • - 1 łyżka mąki,
  • - 1 i 1/3 kubka mleka,
  • - ok. 60 g drobno utartego cheddaru /lub innego sera + trochę do posypania/,
  • - 1/4 łyżeczki musztardy.

Jak przyrządzić?

Podzielić na różyczki i ugotować kalafior aż będzie miękki, odcedzić i przełożyć do zaroodpornego naczynia. Przygotowujemy sos: do stopionego masła dajemy mąkę, za chwilkę mleko i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy ser i musztardę, wszystko mieszamy. Polewamy kalafior, sypiemy serem i pieczemy (210 C przez ok. 10 min.) na złoty kolor. Smacznego! :)

Jak podawać?

Samą (bo jest pyszna) lub z bagietką i masłem czosnkowym, a także do mięs zamiast np. ziemniaków :) Przepis zaczerpnęłam z książki "Makarony Wielka Księga Kucharska", to dla tych, którzy krytykują za plagiaty.

Skomentuj

Komentarze (6)

  • Ala 26.06.2004, 09:59
    Dość dobre, chociaż ja dodałaabym przyszłym razem trochę więcęj musztardy
    0
    0 | 0
  • Gaga 17.01.2005, 12:27
    Hm, skoro z książki o makaronach, to... gdzie ten makaron???
    0
    0 | 0
  • Ela 21.04.2005, 18:56
    Hmm co zrobilam nie tak, skro sos nie zgestnial i w dodatku sie scial, zamiast zrumienic? Za malo maki?, za dlugo w piekarn... Więcej
    0
    0 | 0
  • gaw 20.04.2006, 23:30
    Jeśłi nie zgęstniał to za mało mąki lubza krótko z maka smazone było , mąka zawsze powoduje zgestnienie sou ale nie mozna t... Więcej
    0
    0 | 0
  • Kayenne 29.06.2006, 14:15
    zamiast sosu można tez kalafior wymieszać z majonezem posypać serem żołtym, papryką w proszku i zapiec
    0
    0 | 0
  • Kasia 04.03.2008, 18:32
    Pomysł faktycznie ciekawy, tyle że ja jeszcze dorzuciłam po swojemu przyprawy: sól,pieprz, zioła prowansalskie, zieloną pie... Więcej
    0
    0 | 0