Imbirowe placki ziemniaczane z ziołowym kozim serem

Nowoczesna wersja znanego dania. Placki ziemniaczane to znane i lubiane przez Polaków danie. Aby nieco urozmaicić tradycyjny przepis, warto sięgnąć po aromatyczne przyprawy. Wyjątkowego smaku nada imbir, a także dip serowo-ziołowy, z którym serwowane są placuszki.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 10 zł średni wysoka 1000

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 duże jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżki imbiru,
  • olej rzepakowy do smażenia.
  • Dip serowy: opakowanie sera koziego,
  • 1/4 szklanki posiekanej mieszanki świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek),
  • skórka z jednej cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj i obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz nadmiar wody i połącz w misce z cebulą, jajkami, rozgniecionym czosnkiem i imbirem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj masę za pomocą łyżki, formując placki. Smaż z obu stron do zarumienienia, na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do dipu w misce.

Jak podawać?

Placuszki podawaj na ciepło z dodatkiem koziego dipu. Talerz możesz udekorować świeżymi ziołami.