0

HIT! Zupa z liści i kiełków rzodkiewki

Zupy
Chcesz zaskoczyć gości niecodziennym daniem? Mamy coś dla ciebie. Popisz się zupą z liści rzodkiewek i kiełków. Lekka, dietetyczna, z mięsną wkładką z indyka zaspokoi głód w upalne dni.
Porcje: 2
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 łyżeczka masła,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • 150 g piersi z indyka,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka mielona papryka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Jak przyrządzić?

Mięso, umyć, oczyścić i pokroić w drobne kawałki.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.

Garść listków rzodkiewek umyć i posiekać drobno.

Do garnka wrzucić masło, rozpuścić i chwilę dusić na nim rzodkiewki i ich listki.

Po dwóch minutach do garnka wrzucić ziemniaki i mięso.

Przyprawić.

Zalać trzema dużymi szklankami wody i zagotować.

Gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, zupa jest gotowa do podania.

Można ją zabielić dwiema łyżkami jogurtu naturalnego.

Jak podawać?

Przed podaniem posypać kiełkami rzodkiewki.

Wersja do druku
Skomentuj