80

Gulasz z piersi kurczaka

Drób
Porcje: 3 porcje
Koszt: 12 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnio dużo 250

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka,
  • - 3 marchewki,
  • - 30 dag pieczarek,
  • - 3 duże cebule,
  • - jedna świeża papryka dowolnego koloru,
  • - kostka rosołowa,
  • - przyprawa do kurczaka (ja daję Kamisa),
  • - zioła prowansalskie,
  • - sól i pieprz,
  • - olej do smażenia,
  • - ok. pół kostki masła.

Jak przyrządzić?

Pierś pokroić na kawałki, takie jak do gulaszu (ok 1,5 na 1,5 cm czy po prostu jak wyjdzie) posypać przyprawą do kurczaka-dość obficie i odstawić na moment, niech się przegryzie. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na półplasterki, marchewki również, cebulę obrać i pokroić w kostkę-nie musi być drobna, paprykę umyć i pokroić w paseczki albo kostke jak kto lubi. Rozgrzać olej na dużej patelni albo w rondlu i podsmażyć pieczarki, dodać cebulę i smażyć razem, następnie marchew i na końcu paprykę. Wszystko dusić w powstałym z soków warzywnych sosiku. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka, a jak już będą rumiane dodac do podduszonych warzywek. Podlac wodą lub rozrobioną we wrzątku kostką rosołową i dusić aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami-odrobinę bo intensywne. Na koniec jak juz całość będzie miękka dodać masło jako zagęstnik sosu, zagotować, jak trzeba to doprawić i już :)

Potrzebne przybory:

Patelnia do podsmażenia mięska, patelnia lub rondel do gotowania gulaszu, noże, deski do krojenia.

Jak podawać?

Podawać z ziemniaczkami albo ryżem, na przystawkę ogóreczki kiszone albo korniszonki, smacznego :)

Skomentuj

Komentarze (80)

  • nie rozumiem 07.10.2003, 13:42
    Pierwsze słyszę - aby masło zagęszczało sos! Czy możesz wyjaśnić - jak to się dzieje? Znam zagęstniki z roztworu mąki i wod... Więcej
    0
    0 | 0
  • Agnieszka 09.10.2003, 11:22
    Ano zagęszcza. Nie wiem jak to się dzieje w sensie fizyczno-chemicznym, jednakże dodanie masła do sosu zagęszcza go w pewie... Więcej
    0
    0 | 0
  • Joanna 09.10.2003, 19:13
    "nie rozumiem" piateczka Komentarz po zboju Ale sie usmialam ha ha ha
    0
    0 | 0
  • Adaś 16.09.2004, 09:09
    A czy ktoś robił GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW drobiowych i zechciałby podzielić się przepisem i wrażeniami smakowymi?
    0
    0 | 0
  • IVANA 26.01.2005, 09:49
    Zrobiłam gulasz wg przepisu i muszę przyznać że jest bardzo smaczny. Podałam go z ziemniakami i surówką z kapusty i wyszła ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ewa 16.07.2005, 21:42
    Wyszlo pyszne danie, nawet nie sądziłam, że efekt końcowy będzie tak smaczny. Polecam.
    0
    0 | 0
  • ewa 28.07.2005, 23:12
    Bardzo smaczne.Ba, pyszne wrecz!!!! Zarowno zageszcone samym maslem,jak i poprawione (jesli chodzi o gestosc) smietana z od... Więcej
    0
    0 | 0
  • Aga 29.07.2005, 15:34
    Bardzo, bardzo smaczne! Polecam
    0
    0 | 0
  • Sivka 16.09.2005, 23:13
    baaaardzo smaczne:)moja rodzina byla zachwycona, zagęscilam sos dodając,jak smażylam kurczaka, posypalam po prostu nią kurc... Więcej
    0
    0 | 0
  • Sivka 16.09.2005, 23:15
    POSYPAŁAM KURCZAKA PODCZAS SMAŻENIA OCZYWISCIE MĄKĄ:)SORRKI
    0
    0 | 0