2

Gulasz z cielęciny z jałowcem

Dania główne
Gulasz z warzywami to dobra propozycja na jednogarnkowy obiad dla kilku osób. Danie gotuje się dość długo, ale wcale nie jest takie pracochłonne – wszystko wrzucasz do garnka i czekasz aż będzie miękkie – tak w skrócie wygląda przygotowanie tej potrawy. O smaku gulaszu decyduje świeże cielęce mięso, rozmaite warzywa i aromatyczne przyprawy, a także kieliszek słodkiej wiśniówki.
Porcje: 6
Koszt: 40 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 30 dag cielęciny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 marchewki,
  • pół cukinii średniej wielkości,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 pieczarek średniej wielkości,
  • 3 papryki: żółta, zielona i czerwona,
  • 1 papryka chili,
  • garnuszek bulionu,
  • kieliszek wiśniówki,
  • szczypta cząbru,
  • kilka ziaren jałowca,
  • gałązka lawendy,
  • 2 liście laurowe,
  • czubata łyżka majeranku,
  • szczypta przyprawy do gulaszu,
  • garść natki pietruszki,
  • ewentualnie sól do smaku.

Jak przyrządzić?

Cielęcinę umyj, usuń tłuste części, pokrój w niewielkie kawałki.

Oprósz przyprawą do gulaszu, podlej oliwą z oliwek i wstaw na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotuj bulion.

I podsmaż na patelni posiekaną cebulkę, tak żeby się lekko zeszkliła.

Dorzuć do niej umyte, obrane i pokrojone pieczarki i poczekaj aż na wolnym ogniu puszczą wodę.

Niech trochę odparuje.

Mieszaj od czasu do czasu.

Umyj, obierz i pokrój marchewkę.

Cielęcinę wraz z oliwą przełóż do garnka razem z marchewką, podlej bulionem.

Niech gotuje się na małym ogniu.

W tym czasie umyj cukinię, usuń miękką część wraz z pestkami i pokrój w talarki, a następnie przekrój na pół.

Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.

To samo zrób z papryczką chili, z tym że ją pokrój drobno.

Obierz czosnek z osłonki.

Do cielęciny z marchewką wrzuć pozostałe warzywa: cukinię, paprykę, czosnek, pieczarki z cebulą.

Przypraw: jałowcem, majerankiem, cząbrem, lawendą, liściem laurowym.

Gdy warzywa lekko zmiękną, dolej wiśniówki.

Ewentualnie dopraw solą.

Po wyjęciu na talerz posyp porwaną natką pietruszki.

Jak podawać?

Podawaj z kopytkami, ryżem lub ziemniakami.

Może być z surówką.

Ja wybrałam surówkę z kapusty z dodatkiem kminku, cukru i pieprzu.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (2 komentarze)

  • Matyaho 01.12.2009, 11:31
    Wygląda świetnie i napewno jest pyszne :) Pozdrawiam serdecznie :)
    0
    0 | 0
  • gosc 02.12.2009, 18:51
    dzieki za przepis
    0
    0 | 0