8

Gulasz wiosenny

Dania główne
Kolorowa potrawa z dużą ilością świeżego szczypiorku, piersią z kurczaka moczoną wcześniej w occie jabłkowym. Papryka w trzech kolorach, szczypiorek, tarty imbir i odrobina przecieru pomidorowego nadają potrawie ostrości i sprawiają, że kurczak smakuje wybornie. Paleta kolorów i smaków idealna na wiosenny obiad.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 70 dag piersi kurczaka,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 1 cebula,
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • mały kawałek imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • ½ marchewki,
  • ½ szklanki oleju,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • pieprz chili.

Jak przyrządzić?

Piersi myjemy i kroimy na kawałki. Zalewamy octem jabłkowym. Zostawiamy 2 łyżki octu, będą potrzebne przy smażeniu cebuli. Imbir ścieramy na drobnej tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek, cebulę i szklimy, zalewamy resztą octu i dusimy przez chwilę. Gdy płyn odparuje, wrzucamy cebulę do rondla. Na patelni zaś, na odrobinie oleju, smażymy starty imbir, dorzucamy mięso, cały czas mieszamy, gdy się zarumieni, przekładamy do rondla. Startą marchewkę smażymy przez minutę na odrobinie oleju a następnie, na reszcie oleju kawałki papryki. Je także przekładamy do rondla. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Wlewamy bulion, przecier, doprawiamy papryką oraz chili i dusimy ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek.

Jak podawać?

Gulasz podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • gość w dom 05.05.2013, 10:28
    Chyba Cię Zuza pogięło...Pół szklanki octu jabłkowego dodanego do mięsa sprawi,że będzie ono niejadalne! Odnoszę wrażenie,ż... Więcej
    0
    0 | 0
  • mg 05.05.2013, 18:14
    Czytaj ze zrozumieniem, gosciu . Wiesz ile to 1/3 szklanki?
    1
    1 | 0
  • gość 13.05.2013, 18:49
    Smaczne danie świeże w smaku. Można paprykę dodać później, tak by się nie rozgotowała i pozostała chrupiąca. Wcale nie jest... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 01.06.2013, 00:06
    Pewnie ta osoba nie odróżnia octu jabłkowego od zwykłego :D
    0
    0 | 0
  • gość 19.06.2013, 09:24
    Samantho, Mopsiku beza rzeczywiście czaesm nie wychodzi ważne, żeby mocno ubić białka i dość długą ją suszyć w piekar... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 23.06.2013, 21:06
    A po co 1/2 szklanki oleju?!?!
    0
    0 | 0
  • gość 26.07.2013, 09:38
    dooobre, robiłam wczoraj i dodałam jeszcze ananasa z puszki, wyszło takie słodko-kwaśne, a dzięki namoczeniu kurczaka w occ... Więcej
    0
    0 | 0
  • jum 04.01.2014, 14:51
    Student powraca w nowym roku. Tym razem przygotował coś na ostro i szybko. Sobotni obiad jak się patrzy -> http://st... Więcej
    0
    0 | 0