5

Gulasz jesienny

Dania główne
Solidny jesienny posiłek bogaty w kolorowe warzywa i sporą dawkę mięsa. A dokładnie kawał wieprzowiny z łopatki. Szybko ulega termicznej obróbce i wspaniale komponuje się białym winem, także półsłodkim. Kolorowe papryki tworzą bazę smakową, warto użyć ich kilka, by dominowały nad resztą warzyw.
Porcje: 6
Koszt: 35 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:


  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 duże cebule,
  • 3 papryki (czerwona, zielona i żółta),
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka wina białego półsłodkiego,
  • 4 łyżki oleju,
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w kostkę.

Obsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju i przekładamy do rondla.

Wstawiamy na mały ogień.

Cebulę kroimy w kostkę , na pozostałym oleju szklimy ją na patelni i przekładamy do rondla.

Dodajemy wino oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy 20 minut.

Paprykę, cukinię i obrany ze skórki pomidor kroimy w kostkę i dokładamy po 20 minutach do mięsa.

Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Dusimy jeszcze pół godziny.

Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie miękkie, jeszcze raz doprawiamy.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • Maria 18.09.2011, 19:15
    Wygląda smakowicie i pewnie bardzo dobre. Dobry pomysł na jesienny obiad.
    0
    0 | 0
  • alma 20.09.2011, 14:27
    wypróbuję
    0
    0 | 0
  • Anka 24.09.2011, 16:23
    zrobiłam, świetny :)
    0
    0 | 0
  • hasia 16.10.2011, 21:39
    Jak patrzę na takie jedzonko,to chce mi się jeść!!!!!!
    0
    0 | 0
  • Asia 12.01.2012, 11:18
    Moja rodzina woli drób, ale zrobiłam przepis z udźca indyczego (Indykpol) i również wyszło b. dobre, a do tego jeszcze zdro... Więcej
    0
    0 | 0