9

Gulasz Csángó

Dania główne
Porcje: 4-5
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: sporo 250

Składniki:

  • - 1 kg wołowiny (łopatka),
  • - 2 łyżki dobrego czystego smalcu,
  • - 1/2 kg kiszonej kapusty (nie oszukańczo zakwaszanej octem czy kwaskiem cytrynowym - musi być prawdziwie kiszona),
  • - 3 duże cebule,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - woreczek 125 g ryżu,
  • - mały kubek kwaśnej śmietany 18,
  • - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • - sól.

Jak przyrządzić?

Mięso pokroić na nieduże, równe kawałki. Na patelni na tłuszczu przyrumienić posiekaną drobno cebulę, a następnie patelnię zdjąć z ognia i dodać zmiażdżony czosnek, sól 1 łyżeczkę oraz mieloną paprykę. Dorzucić mięso i dusić na wolnym ogniu podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso zmięknie, dodać odciśniętą kapustę i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem przez co najmniej 45 minut. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować ryż - ma się prawie rozgotować, odsączyć go i wymieszać ze śmietaną. Dodać do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilę podusić.

Potrzebne przybory:

Szeroki, duży, niewysoki rondel lub cokolwiek w czym zwykle dusimy gulasze, nóż, praska do czosnku.

Jak podawać?

Podawać np. z kluskami Galuszkami - przepis na nie podałam już jakiś czas temu, link: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3980 Albo z drobnymi kopytkami :)

Skomentuj

Komentarze (9)

  • nina 22.01.2005, 11:43
    Ta potrawa jest okropna, już ją wypróbowałam wcześniej z przepisu Małkowicza, bo to przecież jego przepis.
    0
    0 | 0
  • zwierzuś 16.03.2005, 12:10
    Jakie mięso, bo łopatka to nie wołowina????
    0
    0 | 0
  • bibi-lola 02.04.2005, 18:51
    Ja znam te potrawe pod tytulem"gulasz segedynski". Moja kolezanka ze Slowacji mnie tego nauczyla. Tam jest to u... Więcej
    0
    0 | 0
  • bibi-lola 02.04.2005, 18:54
    PS. nigdy w zyciu ryz do tego!!!miesko obsmazyc z cebula,czosnkiem i przyprawami,dodac do miekko ugotowanej kapusty,zagotow... Więcej
    0
    0 | 0
  • Pomidor 11.07.2006, 08:33
    Autor tego przepisu nie zna się na kuchni!
    0
    0 | 0
  • buska 21.05.2007, 18:42
    bromba ale zes przepis walnela hahaha jak ryz npecznieje to dopiero bedzie breja.
    0
    0 | 0
  • Tales 12.12.2007, 12:47
    Najlepszy gulasz jaki jadłem, na Słowacji uważany rzeczywiście jako segedyński (chyba nieprawidłowo). Nie dodaję tutaj jedn... Więcej
    0
    0 | 0
  • monia 19.09.2008, 15:33
    czepiacie się mnie ten gulasz smakował jest poprostu inny, a ponieważ zawiera ryż już nie musiałam nic innego dodawać... Więcej
    0
    0 | 0
  • malman 02.01.2010, 13:26
    swietny gulasz, nie przypuszczałam ze taki dobór skladnikow da tak wysmienitą potrawe. Polecam na przyjecia
    0
    0 | 0