1

Grzanki z parmezanem, rukolą i figami

Pizza i włoskie
Ciepła przekąska o oryginalnym smaku. Grzanki z serem i ketchupem to standard, który mógł się już znudzić. Warto więc urozmaicić tradycyjne grzanki o nowe składniki, które stworzą oryginalne smak. Takie kanapki na ciepło z rukolą, parmezanem i dżemem figowym to dobry pomysł na szybką i pyszną przekąskę.
Porcje: 1
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 4 kromki chleba na naturalnym zakwasie,
  • ¾ szklanki startego parmezanu,
  • 3 łyżki dżemu figowego,
  • 2 suszone figi drobno posiekane,
  • kilka gałązek rukoli,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: ocet balsamiczny.

Jak przyrządzić?

Przygotowując grzanki w opiekaczu lub grillu, najpierw posmaruj chleb masłem, nałóż dżem, kilka kawałków figi, rukolę i ser. Opcjonalnie dodaj kilku kropli octu balsamicznego. Przykryj drugą, posmarowaną masłem kromką i zapiecz. Przygotowując grzanki na patelni podsmaż je na oliwie z oliwek na średnim ogniu.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • gość 16.11.2014, 09:54
    Zupka DOSKONAŁA! Dodałem odrobine swzeriej bazylii i troszke wiecej soli niz wynikalo by to z potrzeb smakowych. Szczerze m... Więcej
    1
    1 | 0