3

Grillowane marchewki z bazyliowym vinegrette

Wegetariańskie
Tęczowe danie na początek jesieni. Jesień widać już za oknem, a co za tym idzie również na talerzu. Jeśli nie macie pomysłu na zdrową przekąskę, proponujemy grillowane, tęczowe marchewki z bazyliowym vinegrette. Takie danie z pewnością zaspokoi kubki smakowe i poprawi humor.
Porcje: 4
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 2 pęczki marchwi (najlepiej kolorowej),
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • ¼ szklanki świeżej bazylii,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Rozgrzej grill lub opiekacz. Odetnij liście i przekrój marchewki wzdłuż na pół (szybciej się podpieką). Skrop lekko wodą, aby nie były za suche. Piecz przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (jeśli nie masz podwójnego grilla, po tym czasie obróć warzywa i powtórz czynność). Przygotuj vinegrette miksując ocet, bazylię z oliwa z oliwek. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

Jak podawać?

Marchew przed podaniem możesz pokroić na mniejsze kawałki. Polać sosem. Podawać na ciepło.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • gość 23.06.2014, 11:27
    Wyglada wspaniale, polecam tez kilka moich specjalow www.przepismamy.pl
    3
    2 | 1
  • FlexiPlexi 22.12.2014, 14:46
    kupiłam ostatnio marchew purpurową, bo ponoc zdrowsza i smaczniejsza;) lokalnyrolnik.pl/zdrowe_warzywka_marchewka_purpurowa... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 11.11.2015, 18:33
    To chyba kolorowa marchew? Nie tylko ta klasyczna pomarańczowa. W każdym razie wygląda smakowicie. Przypomina mi fantastycz... Więcej
    0
    0 | 0