12

Gołąbki z włoską kapustą

Dania główne
Wszyscy lubimy gołąbki. Jednak uważamy je za danie zbyt pracochłonne i dlatego, mimo że jest smaczne, rzadko gości na naszych stołach. Moim zdaniem przygotowanie gołąbków jest proste i wcale nie zajmuje tak dużo czasu. Proponuję użycie włoskiej kapusty, ponieważ jest delikatniejsza, bardziej elastyczna i szybciej się gotuje.
Porcje: 8
Koszt: 22 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 duża główka włoskiej kapusty,
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki lub łopatki),
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • kostka rosołowa,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki mąki.

Jak przyrządzić?

Ryż gotujemy 10 minut w dużej ilości osolonej wody.

Nie musi być całkiem miękki.

Ryż cedzimy i przepłukujemy zimną wodą.

Do zmielonego mięsa dodajemy ryż, jajko, sól, pieprz, tymianek, pokrojony czosnek i uprzednio pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę.

Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją na chwilę do wrzącej wody.

Wyciągamy delikatnie zblanszowane liście, usuwamy z nich nerw znajdujący się u nasady liścia.

Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zwijamy dosyć ciasno.

Na patelni rozgrzewamy olej, gołąbki obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron.

Przygotowujemy garnek, na jego dnie układamy liście kapusty, a na niej gołąbki, jeden przy drugim, dopełniamy wodą, tak żeby je przykryły.

Dodajemy kostkę rosołową.

Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę.

Jak podawać?

Gołąbki podajemy z sosem, który się wytworzył podczas gotowania lub przyrządzamy sos pomidorowy (z przecieru pomidorowego, odrobiny soli, cukru i pieprzu do smaku) i nim polewamy danie.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (12 komentarzy)

  • 23.11.2009, 16:57
    zadna nowosc!!zawsze robie z wloskiejn kapusty bo szybciej sie gotuje i uwarzam ze jest intensywniejsza od innej. polecam s... Więcej
    0
    0 | 0
  • Anna 23.11.2009, 19:29
    Nigdy do farszu nie dodaję jajka, ryż posiada klei, który wiąże wszystkie składniki. Gołąbki są bardzo smaczne piecznone.Uk... Więcej
    0
    0 | 0
  • Były 23.11.2009, 19:42
    Anno, ryż jak to ryż... Stary mine... Otóż z tym sosem własnym....wielokrotnie podgrzewanym. Przyznaje iż to potrawa dla sm... Więcej
    0
    0 | 0
  • efffffffka 23.11.2009, 20:19
    od kiedy gołąbki obtacza się wmące i obsmaża? i po co to jajko? Od zawszwe dusze w piekarniku, podlane wodą z przecierem i ... Więcej
    0
    0 | 0
  • wiki 27.11.2009, 10:38
    Też nie daję jajka do farszu, a robię takie gołąbki od 30 lat. W obecnej dobie nie radzę zmiękczać kapusty wrzątkiem, a rac... Więcej
    0
    0 | 0
  • awI 01.12.2009, 09:34
    Polecam spróbowanie farszu z dodatkiem grzybów suszonych: umyte grzyby (wystarczy ok. 7-10 dag) zalać zimną wodą i pozostaw... Więcej
    0
    0 | 0
  • mirra 06.01.2010, 16:45
    farsz jak farsz niech kady wtyka co mu pasuje, kapucha tez moze byc rozna,pekinska tez sie nadaje ale reszta to juz co inne... Więcej
    0
    0 | 0
  • ania 13.01.2010, 13:39
    no tak...przepis ok, nigdy nie podsmażałam na mące ale domyslam się iż autorowi chodziło o fakt, iż po obtoczeniu w mące i... Więcej
    0
    0 | 0
  • cliop 06.12.2010, 10:26
    Obsmażają Niemcy , ale bez mąki i duszą na patelni. Jeśli chcesz przechować - zamrozić gołąbki to po zawinięciu nie gotuj t... Więcej
    0
    0 | 0
  • gabrysia 15.01.2011, 22:40
    ja,też obsmażam gołąbki są inne w smaku(lepsze) i zapiekam w piekarniku.
    0
    0 | 0