0

Gazpacho z hiszpańskimi oliwkami

Zupy
Porcje: 4
Koszt:
Trudność:
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • Pomidory 1kg, ogórek 1 szt., duża papryka (czerwona lub zielona) 1 szt., cebula 1 szt., ząbek czosnku 1 szt., chleb 2 kromki, garść hiszpańskich zielonych oliwek, hiszpańska oliwa z oliwek, hiszpański ocet winny, sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Chleb drobimy na kawałki do miseczki, polewamy hiszpańską oliwą (około 4-5 łyżek) i octem winnym, mieszamy ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawiamy do lodówki. Podczas gdy w lodówce chłodzi się chlebek, przygotowujemy warzywa: oczyszczamy paprykę, sparzamy pomidory i usuwamy z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka kroimy w kostkę, wyciskamy czosnek. Do całości dodajemy schłodzony w międzyczasie chleb i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody (aby konsystencja była lekko płynna). Przed podaniem chłodzimy jeszcze przez 1-2 godziny w lodówce.

Jak podawać?

Przed podaniem ozdabiamy na wierzchu posiekanymi drobno oliwkami.

Skomentuj