1

Fusilli z sosem genueńskim

Wegetariańskie
We Włoszech każde miasto ma ambicję posiadania własnego sosu do makaronu. Genua stawia na bazylię i twarde sery. Choć pozornie składniki mocno przypominają pesto, to smak ostatecznie znacznie się od niego różni. Duża ilość bazylii i zielonej pietruszki powoduje, że makaron przybiera zieloną barwę i pachnie jak ogródek pełen ziół. Miła odmiana od naszych tradycyjnych mięsnych potraw.
Porcje: 4
Koszt: 22 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • opakowanie makaronu (najlepiej fusilli czyli świderki),
  • 1 cały pęczek bazylii,
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 dag parmezanu,
  • 5 dag twardego sera koziego,
  • 10 łyżek oliwy,
  • sól.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania.

Bazylię oraz zieloną pietruszkę myjemy i osączamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Sery ścieramy na drobnej tarce.

Wszystkie te składniki miksujemy z oliwą na kremową masę i solimy.

Odcedzony makaron, wkładamy z powrotem do garnka i tam dokładnie go mieszamy z sosem.

Jak podawać?

Podajemy gorący.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • Jola 26.09.2011, 11:25
    Zrobiłam i wyszło pyszne. Dziękuję.
    0
    0 | 0