Francuska zupa jarzynowa z pistou

Gęsta i aromatyczna zupa pełna warzyw. Soupe au pistou to tradycyjna zupa jarzynowa pochodząca z Nicei. Nazwa wywodzi się od jednego ze składników – sosu pistou. Sos ten przypomina włoskie pesto, a w połączeniu z warzywami i serem tworzy aromatyczną i gęstą zupę idealną na jesienne chłody.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 17 zł średni średnia 500

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ pokrojonej cebuli,
  • ½ pokrojonego kopru włoskiego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki posiekanej pietruszki,
  • ½ szklanki pokrojonej drobno marchewki,
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 puszka pomidorów (pokrojone w kostki, bez skórki),
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • kilka łyżek koperku,
  • 4 duże liście buraka liściowego,
  • ½ szklanki makaronu typu kolanka,
  • sok z cytryny,
  • starty parmezan (ilość według uznania),
  • sól,
  • pieprz.
  • Sos:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • około 2 filiżanki świeżych ziół (bazylia i estragon),
  • pół ząbku czosnku,
  • 2 szczypty grubej soli morskiej,
  • skórka z połówki cytryny.

Jak przyrządzić?

W średnim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj pieprz i sól. Dodaj koper i czosnek, podsmaż kilka minut. Dodaj drobno pokrojone liście buraków, marchewkę, zioła prowansalskie, pietruszkę i szczyptę soli. Po 5 minutach dodaj białe wino, a następnie mieszając zredukuj częściowo objętość alkoholu. Dodaj pomidory, bulion, sok z cytryny i fasolę. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut. Przygotuj sos grubo siekając świeże zioła, zmiksuj z oliwą, czosnkiem i przyprawami – możesz dodać parmezan. Do gotującej się zupy dodaj posiekany koperek, makaron i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż makaron będzie miękki.

Jak podawać?

Zupę nalej na głęboki talerz, dodaj sosu pistou i posyp parmezanem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.