5

Francuska zapiekanka z porami i szynką

Dania główne
Francuska zapiekanka to pomysł sprawdzony i godny polecenia. Pierzynka z francuskiego ciasta, a pod nią niespodzianka. Zapiekać można różne dania, ale polecam mocno francuski klimat, pory smażone w maśle z dobrą szynką i sosem beszamelowym. Jeśli podamy zapiekankę z puree ziemniaczanym i sałatą lub warzywami z pary, posiłek na pewno zostanie przez domowników zapamiętany.
Porcje: 4
Koszt: 18 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 pory średniej wielkości,
  • 4 łyżki mąki,
  • 350 ml mleka,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 30 dag szynki wędzonej,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim pory pokrojone na grube plasterki.

Stale mieszając smażymy je kilka minut, aż lekko zmiękną.

Zdejmujemy je z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok.

Teraz szykujemy sos beszamelowy.

Masło pozostałe na patelni ponownie rozgrzewamy.

Wsypujemy mąkę i smażymy ją na złoto.

Zdejmujemy patelnię i powoli wlewamy tam mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Dodajemy do niego gałkę, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy.

Kiedy sos wystygnie, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę szynkę, ser i usmażone pory.

Całość mieszamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia.

Ciasto francuskie rozwijamy, ucinamy pasek szer. 2 cm.

Rozkładamy po nawilżonych wodą brzegach naczynia, żeby wszystko dobrze się trzymało nie kładziemy dużej pokrywki z ciasta bezpośrednio na brzegi naczynia, tylko na uprzednio ułożony na brzegach paseczek z ciasta.

Ten paseczek jest łącznikiem dużego płatu z naczyniem.

Bez tego pokrywa zjeżdża z naczynia, a pasek ją zabezpiecza.

Teraz ciasto także lekko zwilżamy i delikatnie nakładamy na nie resztę ciasta tak, by okryło całą foremkę.

Z ew. reszty ciasta można wykroić ozdoby i położyć je w ostatniej fazie pieczenia na podpieczonych wierzchach zapiekanki.

Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na 45 minut.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami puree i warzywami lub sałatą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • Marta 12.03.2013, 19:41
    Mega pysznie wygląda a może tak by coś polskiego troche deserowo obiadowego http://www.codogara.pl/8007/leniwe/ Polecam
    0
    0 | 0
  • gość 21.04.2013, 18:23
    Jezu!!! ale mi się chce jeść .
    0
    0 | 0
  • gość 12.06.2013, 15:09
    wszystko u was jest wysokokaloryczne!!!
    0
    0 | 0
  • gość ula 23.09.2013, 21:39
    co jest jeszcze z kuchni francuskiej ? ostatnio bardzo ją polubiłam pozdrawiam
    0
    0 | 0
  • gość 28.11.2013, 12:06
    no chyba smaczne
    0
    0 | 0