9

Faszerowane placki ziemniaczane

Wegetariańskie
Często mamy problem z przygotowaniem dania bezmięsnego na obiad, zwykle ograniczamy się do naleśników lub racuchów. Faszerowane placki ziemniaczane to proste a zarazem pomysłowe danie. Są zrobione z ciasta podobnego do kopytek. Pomysł tkwi w nadzieniu i tym zaskoczysz domowników. Placki są naprawdę smaczne.
Porcje: 4
Koszt: 18 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki bułki tartej.

    Farsz:

  • pół kg kiszonej kapusty,
  • 25 dag pieczarek,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżki majeranku,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę gotować około pół godziny.

Namoczone uprzednio grzyby pokroić w paseczki.

Pieczarki obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę.

Dodać grzyby suszone, pieczarki i smażyć około 10 minut.

Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć i dodać do grzybów.

Wsypać kminek, majeranek.

Doprawić solą i pieprzem.

Wlać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów i smażyć wszystko około 5 minut.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.

Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito.

Dodać obie mąki, jajko.

Przyprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto.

Formować dość duże placki, na środek nakładać farsz i formować płaskie kotlety.

Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Jak podawać?

Dobrze smakują w towarzystwie surówek.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (9 komentarzy)

  • kicia 17.03.2011, 16:30
    kotleciki pysia.Mozna je robic z roznymi farszami.
    0
    0 | 0
  • Ja 18.03.2011, 18:35
    Przepis albo napisany niedokładnie albo proporcje z błędami. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w opisie (ilości, kolejność). ... Więcej
    0
    0 | 0
  • martka25 19.03.2011, 22:12
    uwazam jak kolezanka wyzej,mi tez wyszlo pire ziemniaczane,musialam dodac wiecej maki i maki ziemniaczanej,a do formowania ... Więcej
    0
    0 | 0
  • asmin 21.03.2011, 14:35
    Jak nie potrafisz "MARTA......" nawet ciasta z ziemniaków zrobic takiego jak na kopytka to nie bierz sie za gotow... Więcej
    0
    0 | 0
  • gonia 22.03.2011, 23:48
    przepis rewelacja, smaczne urozmaicenie menu... Proporcje dobrze podane... dla niezorientowanych, którym wychodzi pure, trz... Więcej
    0
    0 | 0
  • BRONIA 23.03.2011, 20:15
    Ja robię ciasto jak na placki ziemniaczne,farsz jak mięso na kotlty mielone.Kłade ciasto na rozgrzany tłyszcz na patelni, n... Więcej
    0
    0 | 0
  • Stysia 29.03.2011, 15:59
    Bardzo smaczne :) )Placuszki na dobre zagoszczą w domowych przepisach ;) Polecam!
    0
    0 | 0
  • joaska73-73 26.05.2011, 23:43
    Znam ten przepis, ziemniaki muszą być zimne tak jak do kopytek :), a jeszcze mała modyfikacja - dodaje do masy ziemniaczane... Więcej
    0
    0 | 0
  • 31.08.2012, 19:58
    szału nie ma
    0
    0 | 0