0

Faszerowane patisony

Wegetariańskie
Pojawia się jesienią i owocuje aż do przymrozków. Patison posiada wysoką wartość dietetyczną, polecany jest osobom z nadwagą i nadciśnieniem. Ze względu na swój kształt jest idealny do faszerowania, a jego kolor stanowi prawdziwą ozdobę stołu. Odznacza się dużą delikatnością i swoistym aromatem.
Porcje: 4
Koszt: 22 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 4 małe patisony,
  • papryka czerwona i żółta,
  • pół puszki czerwonej fasoli,
  • 3 dojrzałe pomidory,
  • 2 małe cebule,
  • łyżeczka keczupu,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • łyżka natki pietruszki,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Patisony dokładnie umyć, odciąć wierzchy i delikatnie łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając cienką ściankę.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać miąższ z wydrążonych patisonów, pokrojoną paprykę i pomidory bez skórki.

Chwilę smażyć, dołożyć odsączoną i przepłukaną wodą fasolę, zmiażdżony czosnek, keczup, natkę i koperek.

Przyprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić patisony, przykryć wieczkami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 min.

Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycia, na każdym patisonie położyć plaster sera i zapiekać do momentu jego rozpuszczenia.

Jak podawać?

Podawać gorące.

Wersja do druku
Skomentuj