0

Dyniowy krem i pałeczki z boczkiem

Zupy
Doskonały na zimowe wieczory, curry i imbir znakomicie rozgrzewają organizm. Z dodatkiem mleka w proszku zupa jest bardziej delikatna i nie wymaga już śmietany. Jeżeli do kremu dodamy pałeczki z wędzonym boczkiem, stanie się potrawą jednodaniową i bardzo sycącą.
Porcje: 4
Koszt: 24 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni,
  • marchewka,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czubata łyżka mleka w proszku,
  • łyżeczka imbiru w proszku,
  • łyżeczka curry,
  • garść płatków migdałowych,
  • łyżka wiórków kokosowych,
  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego,
  • 10 dag cienko pokrojonych plasterków boczku wędzonego,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Marchewkę i cebulę pokroić, dodać pokrojoną dynię, zalać wodą tak, aby pokrywała warzywa i gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania dodać rozgnieciony czosnek, imbir, curry, wiórki kokosowe i mleko w proszku rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.

Gotować jeszcze około 5 minut.

Zupę zmiksować.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Pokroić na paski około 16 cm x 2 cm.

Na tak przygotowanym pasku ułożyć cienki plasterek boczku, przykryć drugim paskiem i całość lekko skręcić formując tzw. świderki.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, aż będą miały złoty kolor.

Jak podawać?

Podawać razem z kremem dyniowym.

Wersja do druku
Skomentuj