Czekoladowe ciasto z gruszkami

Słodkości zawsze stanowią atrakcję kulinarną, są nagrodą, pocieszeniem, ukoronowaniem każdego menu. Jedzenie ma nie tylko dostarczać organizmowi podstawowych składników odżywczych i energii, ale również sprawiać przyjemność. Dotyczy to przede wszystkim ciast i deserów. Czekoladowe ciasto z gruszkami potrafi przygotować każdy, wystarczy zgromadzić wszystkie składniki, ułożyć na blasze w odpowiedniej kolejności i do piekarnika. Przepis prosty, smaczny i ciekawy.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 18 zł prosty wysoka 1000

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szklanka kaszy manny,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ kostki masła,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 1,5 kg gruszek,
  • cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?

Wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kaszę manną, cynamon mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 części. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeni, a boki smarujemy tłuszczem. Na dno formy wsypujemy pierwszą część sypkich produktów, na nie rozkładamy połowę gruszek. Następnie sypiemy drugą część sypkich składników i drugą połowę gruszek. Na wierzch wsypujemy trzecią część sypkich produktów i płatki migdałowe. Twarde masło, najlepiej z zamrażalnika ścieramy na tarce i rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.