28

Czekolada na gorąco

Napoje
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-7 15-17 zł prosty bardzo wysoka 250

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 80% lub 90% kakao),
  • puszka mleka skondensowanego (zagęszczane, niesłodzone),
  • cukier biały lub trzcinowy (około 2 płaskich łyżek),
  • cukier waniliowy lub 1 kawałek laski prawdziwej wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta chili,
  • łyżka masła,
  • mleko co najmniej 2% (do ewentualnego rozrzedzenia czekolady)

Jak przyrządzić?

Jeżeli dodajesz prawdziej wanilii to wypłukany w zimnej wodzie garnek postaw na ogniu i wlej mleko skondensowane; wanilię przekrój na pół, wyciągnij nasionka, jeżeli jest suszona połam na kawałki (nie za małe), żeby zmieściła się do garnka i wrzuć na wrzące mleko, po czym szybko przykryj i po minucie zdejmij z ognia. Wanilia musi sobie trochę naciągnąc, im dłużej tym lepiej, można nawet kilka razy podgrzać żeby oddała cały aromat. Przed wymieszaniem z czekoladą należy wanilię wyciągnąć. Od tego momentu może zaczynać ten kto ma cukier waniliowy. Przygotuj sobie wszystkie składniki pod ręką i pamiętaj o wyjęciu wanilii z mleka. Postaw jeden garnek z wodą na większym ogniu, do niego włóż mniejszy - powinien wisieć na uszach, nie może dotykać dna. Kiedy woda będzie się gotować i rozgrzeje mniejszy garnek wrzuć połamaną czekoladę, dodaj cukier, cukier waniliowy i łyżkę masła, mieszaj aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj powoli, jednym strumieniem mleko skondensowane, jeżeli czekolada ciągle jest za gęsta (powinna mieć ciągnącą konsystencję bez żadnych grudek) dodaj jeszcze zwykłego mleka. Teraz jeszcze przyprawy na smak- cynamon i chili i przykryć pokrywką do naciągnięcia.

Potrzebne przybory:

2 garnki (jeden z nich musi się mieścić w drugim, ale powinien wisieć na uszach, nie może dotykać dna), łyżka do mieszania, filiżanki.

Jak podawać?

Podawać w małych filiżankach. Ten przepis wystarcza na jakieś 4-7 filiżanek, w zależności od ich wielkości. Dobrze jeżeli filiżanki są grubsze bo wtedy lepiej trzymają ciepło i czekolada nie osadza się na ściankach.

Skomentuj

28

Komentarze (28)

  • majtuta 10.07.2005
    Brzmi przepysznie :-) następne 10zł nadwyżki w domowym budżecie przeznacze na czekoladkę :D
    0
    0 | 0
  • kasia 23.09.2005
    mam nadzieję że się udaje każdemu, bo brzmi wspaniale i trzeba spróbować
    0
    0 | 0
  • VALA 02.10.2005
    PYSZNE I ROZGRZEWJACE
    0
    0 | 0
  • karmelek 26.10.2005
    udaje się do kuchni :)
    0
    0 | 0
  • aga2886 26.01.2006
    brzmi szokująco smacznie, rozgrzewająco i uspokajająco
    0
    0 | 0
  • milsalsero 26.03.2006
    Z pewnością o "wisniowke" - sherry ma 15 % i lepiej smakuje na zimno ;) Zamiast wisniowki mozna tez dodac rumu (j... Więcej
    0
    0 | 0
  • Tiuia 24.09.2006
    Przetestowaliśmy. Może śmiało konkurować z czekoladami na gorąco z Wedla albo z Pożegnania z Afryką... Mniam:)
    0
    0 | 0
  • jula 14.11.2006
    idę do sklepu po produkty bo to brzmi przepysznie :)
    0
    0 | 0
  • daria 21.11.2006
    beznadzieja właśnie ję z obrzydzeniem wypiłam . nie rubcie tego lepiej kupić w proszku łlełlełlebebebebebebebebebebebebbeb... Więcej
    0
    0 | 0
  • Brajan 17.12.2006
    Dobra Czekolada tylko nie radze robić z mlekiem skondensowanym słodkim bo ja zrobiłem tak i jeszcze według przepisu i takie... Więcej
    0
    0 | 0