43

Cycki teściowej

Ciasta i desery
Nazwa, która zapewne nawiązuje do kształtu biszkoptów i do dekoracji z migdałów, niezmiennie rozbawia całe towarzystwo zebrane przy stole. Moi domownicy jednak lubią to ciasto nie z powodu zabawnej nazwy, ale z powodu maku i wiórków kokosowych połączonych z czekoladową polewą i kremem budyniowym. Poza tym ciasto jest proste w przygotowaniu i można je zrobić razem z dziećmi. A wspólne gotowanie jest coraz częściej praktykowane w wielu domach. Namawiam do tego, bo to wielka frajda, choć niestety – także dużo sprzątania.
Porcje: 8
Koszt: 25 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 225 g wiórków kokosowych,
  • sok wyciśnięty z 1-2 cytryn wymieszany z wodą,
  • paczka okrągłych biszkoptów,
  • pół szklanki cukru.

    Masa:

  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 margaryna,
  • pół szklanki cukru.

    Polewa:

  • 7 łyżek wody,
  • 7 czubatych łyżeczek cukru,
  • 5 dag masła (ćwierć kostki),
  • 2 łyżki kakao.

    Do dekoracji:

  • kilka migdałów.

Jak przyrządzić?

Białka oddzielić od żółtek.

Ubić z cukrem.

Dodać żółtka, suchy mak i wiórki kokosowe.

Całość włożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 20 minut.

Gdy ciasto lekko przestygnie, nasączyć go sokiem z 1 cytryny, wymieszanym z wodą (proporcje według uznania).

Ja wolę bardziej suche ciasto.

Budyń rozpuścić w 3/4 szklanki zimnego mleka, a resztę mleka zagotować, wsypać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać (długość gotowania zgodna z przepisem na opakowaniu).

Margarynę utrzeć z cukrem.

Do masy powoli dodawać budyń i ucierać mikserem.

Na całą powierzchnię (także na boki) upieczonego i wystudzonego ciasta nałożyć masę budyniową, a na wierzch biszkopty skropione sokiem z cytryny zmieszanym z wodą.

Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową (możesz ją zrobić także z rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady - ja wolę taką).

Polej na biszkopty.

Ciasto udekoruj migdałami bez skórki.

Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.

Do przygotowania tego ciasta możesz użyć mniej cukru, ja dodaję więcej, bo moi domownicy lubią bardzo słodkie ciasta.

Jak podawać?

Do kawy, herbaty.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (43 komentarze)

  • skaakka 23.10.2009, 12:50
    Znam to ciasto, u nas nazywa się "cycki Murzynki".
    0
    0 | 0
  • KASIA 23.10.2009, 12:55
    A u mnie ,,cycki babuni''
    0
    0 | 0
  • vicky 23.10.2009, 12:55
    U nas też mówi sie na nie CYCKI Murzynki
    0
    0 | 0
  • Dama 23.10.2009, 17:49
    Nie lubie tego ciasta.
    0
    0 | 0
  • kuchcik 23.10.2009, 18:38
    "Cycki teściowej" - gdy polewa jest z BIAŁEJ czekolady :P A sam placek - bez maku. A gdy polewa jest czarna, a ci... Więcej
    0
    0 | 0
  • =spdol 23.10.2009, 18:57
    znam ten przepis jako cycki cyganki
    0
    0 | 0
  • Jagoda 23.10.2009, 22:13
    ja pięke często to ciasto jest pyszne a nazywam go" cycki murzynki"
    0
    0 | 0
  • Joella 23.10.2009, 23:17
    Ja do wody z sokiem z cytryny dolewam wódkę, kieliszek wlewam też do kremu, zeby ciasto było bardziej wyraziste i mniej mdł... Więcej
    0
    0 | 0
  • brzeginia 24.10.2009, 10:34
    A u mnie to się zawsze nazywało cycki teściowej :D Nie smarowaliśmy biszkoptów całych polewą, tylko robiliśmy kropki na sam... Więcej
    0
    0 | 0
  • Anna 24.10.2009, 14:01
    Po pierwsze: ciasto i biszkopty należy namoczyć sokiem z cytryny, wodą i ALKOHOLEM, najlepiej wódką lub spirytusem. Po drug... Więcej
    0
    0 | 0