4

Cukinia faszerowana warzywami i ryżem

Wegetariańskie
Pyszne i tanie rozwiązanie na obiad. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem – szybko i tanio można z niej wyczarować przepyszne obiady. Dziś mam dla was szybki i sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną warzywami i ryżem.
Porcje: 4
Koszt: 13 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • dwie duże cukinie,
  • 150 g mrożonych warzyw (marchewki, kukurydzy i groszku),
  • 100 g białego ryżu,
  • 500 ml bulionu,
  • 100 g startego, żółtego sera,
  • garstka pestek słonecznika,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Dokładnie myjemy cukinie, a następnie przekrawamy je na pół i wydrążamy środek. Wnętrze smarujemy oliwą z oliwek. Cebulę kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po pięciu minutach dorzucamy warzywa i smażymy przez około 10 minut. W oddzielnym garnku gotujemy ryż na bulionie. Gdy będzie już gotowy wrzucamy go na patelnię, dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami i przekładamy gotowy farsz do wydrążonych cukinii. Na drugiej patelni prażymy pestki słonecznika. Ścieramy ser, posypujemy cukinię, a na koniec dokładamy uprażone pestki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 20 minut.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • gość 12.09.2013, 19:14
    A dlaczego warzywa mrożone skoro teraz jest wielki wybór świeżych
    9
    9 | 0
  • gość 04.08.2014, 19:55
    iweda66@o2.pl
    0
    0 | 0
  • gość 15.12.2014, 21:02
    Staram się w domu zawsze wybierać świeże produkty więc czemu mrożone nawet wybierając restaurację szukam tylko naprawdę dob... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 26.04.2017, 15:19
    Tak samo mozna zrobic z miesem mielonym
    0
    0 | 0