56

Creme brulee

Ciasta i desery
Porcje: 8 porcji
Koszt: 25 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: dużo 250

Składniki:

  • - 400 ml 30% lub lepiej 36% śmietany kremówki (koniecznie słodkiej!)
  • - 300 ml świeżego, pełnego mleka
  • - miąższ z jednej laski wanilii (rozciąć strączek i wyskrzybać czarny miąższ, pusty strąk wyrzucić)
  • - żółtka z 8 dużych jaj
  • - 120 g cukru pudru
  • - 120 g drobno kruszonego kandyzowanego cukru (ciemno złoty) ew. cukier trzcinowy.

Jak przyrządzić?

Do mlekowaru wlać śmietankę i mleko oraz dodać wanilię, gotować 15-20 min. Jeżeli nie mamy mlekowaru, należy pamiętać, aby nie doprowadzić do wrzenia, bo mieszanina może się zwarzyć. Mleko można zastąpić śmietanką - wtedy krem będzie bardziej zbity. Zmiksować żółtka i cukier do powstania jednolitej, kremowej masy, a następnie powoli dodać nieprzerwanie mieszając gorącą śmietankę z mlekiem. Mieszaninę przelać do ośmiu płaskich porcelanowych lub kamionkowych naczynek do zapiekania (kokilek) i umieścić w nagrzanym do 95 st. C piekarnika. Zapiekanie, to najtrudniejsza część procesu przygotowywania kremu. Jeśli temperatura będzie za wysoka, zawartość zacznie wrzeć i zamiast kremu wyjdzie słodka jajecznica. Prawidłowo krem powinien się ścinać w ciągu 60-90 min. Co jakiś czas należy sprawdzać jego konsystencję lekko potrącając miseczkę. Jak krem zacznie "dochodzić" na powierzchni potrącanego kremu przestaną powstawać fale. Trzeba pamiętać, że w naszych domowych piekarnikach temperatura nie rozkłada się równomiernie. Dlatego sprawdzać należy wszystkie miseczki. Zazwyczaj najszybciej ogrzewają się te w głębi. Po wyjęciu ochłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Właściwa konsystencja jest taka, aby miseczkę można było przewrócić do góry nogami i nie utracić kremu. Ja wolę bardziej zbitą masę, ale powszechnie preferowana jest bardziej galaretowata. No i teraz dochodzimy do drugiego krytycznego punktu. Prawdziwy Creme Brulee ma na wierzchu cienką skorupkę karmelu. Aby ją otrzymać musimy mieć palnik gazowy. Można go kupić za 25 zł (+6 zł za butlę z gazem) w Leroy Merlin. Krem posypać cienką warstwą cukru i opalić palnikiem. Skorupka powinna być dość ciemna i jednolita, ale nie spalona. Od razu podawać. Gotowy deser można ozdobić malutką (dwa listki) gałązką mięty wbitą w środek naszego dzieła. Uwaga - gałązkę wbijać na wierzchu. :-)

Potrzebne przybory:

Mlekowar (opcj.), mikser, piekarnik, palnik gazowy.

Jak podawać?

Podawać w porcelanowych kokilkach.

Skomentuj

Komentarze (56)

  • Ania 13.10.2003, 12:00
    fajnie ze znalazl sie ten przepis, jak sprobuje to napisze czy wyszlo czytalam w ksiazce kucharkiej J.Oliviera ze miseczki... Więcej
    0
    0 | 0
  • Mirek 26.10.2003, 19:08
    To zawsze wychodzi. Ja do tego przepisu dochodziłem trzy lata. W razie czego służę pomocą. Miseczki (kokilki) oczywiście, ż... Więcej
    0
    0 | 0
  • aniap 13.05.2004, 11:39
    super że wreszcie trafiłam na przepis tego kremu! do tej pory rozkoszowałam się nim tylko w restauracjach! i już jakiś cz... Więcej
    0
    0 | 0
  • aniap 13.05.2004, 11:41
    super że wreszcie trafiłam na przepis tego kremu! do tej pory rozkoszowałam się nim tylko w restauracjach! i już jakiś cz... Więcej
    0
    0 | 0
  • asia 15.05.2004, 20:55
    hej, dzisiaj postanowiłam zrobić creme brulee i niestety nie wyszedl. wiec weszlam na internet i zaczelam szukac roznych ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Justyna 22.01.2005, 20:12
    W te wakacje pracowałam na Cyprze we francuskiej restauracji. Podawali nieziemsko dobry creme brulee. Do tej pory nie miala... Więcej
    0
    0 | 0
  • wojbolan 23.01.2005, 10:55
    ja robię z 1000ml samej kremowki na 10 żółtek, ale bez gotowania kremowki przed dodaniem masy żółtka-cukier pozwala to zre... Więcej
    0
    0 | 0
  • MILLBO 06.04.2005, 19:50
    A mozna i tak ; - 500 g mleka - 500 gram smietany - 170 gram Cremo Catalana firmy MILLBO wymieszac i odstawic na 30 m... Więcej
    0
    0 | 0
  • Bożena 26.04.2005, 10:04
    Cześć! Ja robie creme brulee dużo prościej- też wychodzi pyszne: 5 żółtek zmiksować z 1/2 szkl cukru na białą masę, dodać 2... Więcej
    0
    0 | 0
  • tom-riddle 02.11.2005, 14:53
    1. Cukier - należy dodać do mleka i śmietanki - a nie do żółtek. Inaczej bardzo łatwo o nierówną konsystencje otrzymanego k... Więcej
    0
    0 | 0