0

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Sałatki i jarzyny
Porcje: 2
Koszt: 20 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 300 g brukselki, 2 średnie główki cebuli czerwonej, 1 garść orzechów włoskich, 2 łyżki masła, pieprz świeżo zmielony.
  • Sos winegret:
  • 1 łyżka musztardy, 50 ml octu winnego, 50 ml oleju, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 100 ml soku jabłkowego.

Jak przyrządzić?

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.

Skomentuj