8

Ciasto ze śliwkami

Ciasta i desery
Moi domownicy za najlepsze wśród ciast uważają ciasta owocowe, bo są idealnie wilgotne, nie za słodkie i rozpływają się w ustach. W moim domu króluje więc ciasto ze śliwkami. Sezon na śliwki chyli się ku końcowi, ale jeszcze pojawiają się w sklepach lub na bazarach. Jeżeli sprawi nam trudność zdobycie świeżych śliwek, zawsze możemy zastąpić je mrożonymi. My pieczemy to ciasto przez cały rok. Oczywiście najpyszniejsze jest z węgierkami.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 20 zł średni wysoka 1000

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 jaja,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Jajka i cukier ubić w mikserze do białości, stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki jeszcze trochę miksować.

Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.

Ze śliwek usunąć pestki.

Układać je ciasno na cieście, skórką do dołu.

Piec w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.

Po upieczeni ciasto posypać cukrem pudrem.

Wersja do druku
Skomentuj

8

Komentarze (8 komentarzy)

  • 28.10.2011
    czy śliwki trzeba rozmrażać
    0
    0 | 0
  • Woman In Kitchen 28.10.2011
    Śliwki mają być zamrożone
    0
    0 | 0
  • Vicky 29.10.2011
    Ja tez pieke to ciasto, ale w prodizu i dodaje rozne owoce. Jest pyszne.
    0
    0 | 0
  • a lina 30.10.2011
    do babki : czytaj uwazniej... 1/2 szkalnki oleju, nie 1, 1/2.Poza tym olej jest składnikiem margaryny... wg ciebie z czego ... Więcej
    0
    0 | 0
  • jaga 31.10.2011
    ja do wszystkich ciast --drozdzowych i proszkowych dodaje OLEJ -nigdy ani masla , ani margaryny .ZDROWE i SMACZNE -przepisy... Więcej
    0
    0 | 0
  • ania 01.11.2011
    Pierwszy raz cos piekłam i udało sie , a ciacho pycha polecam :)
    0
    0 | 0
  • mirga 16.11.2011
    zapraszam na mojego bloga o przepisach kulinarnych pod adres mirga-kulinaria.blogspot.com pozdrawiam
    0
    0 | 0
  • wieslawa 23.11.2011
    Piekę podobne ciasto. 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru. roztopiona margaryna Kasia.i koniecznie ze śliwkami .
    0
    0 | 0