3

Ciasto z rabarbarową pianką

Ciasta i desery
Ciasto z rabarbarową pianką to połączenie słodyczy z kwaskowatym rabarbarem. Budyń wymieszany z pianą z białek jest puszysty i delikatny, a rabarbar dodaje świeżości i orzeźwienia. Dzięki niemu ciasto nie jest tak bardzo słodkie, a co za tym idzie mniej kaloryczne.
Porcje: 8
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki pszennej mąki,
  • kostka masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Pianka:
  • 5 białek,
  • pół kg rabarbaru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • pół szklanki oleju,
  • ¼ szklanki cukru pudru.

Jak przyrządzić?

Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem pudrem. Odstawić na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, połączyć z żółtkami i pokrojonym masłem. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każą osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, aż stwardnieje. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do przygotowanej blachy. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać sypkie budynie i dalej miksować. Następnie małą strużką wlewać olej nie przerywając miksowania. Na podpieczone ciasto wlać piankę, na niej ułożyć rabarbar wcześniej odsączony z soku. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • gość 30.08.2013, 15:14
    Witam! Ja dodaję zamiast rabarbaru, maliny. Pyychotka! Polecam!!!
    0
    0 | 0
  • Jagnna 18.09.2013, 08:45
    Ja robiłam z rabarbarem, truskawkami i malinami. Wszystkie wersje pycha. Czasami do piany dodaję syrop żurawinowy, też wych... Więcej
    0
    0 | 0
  • Asia 19.09.2013, 21:49
    Pyszne i proste ciasto,ja dodaję mrożone maliny dostępne w Lidlu a ciasto zawsze wychodzi pyszne.
    0
    0 | 0