14

Ciasto z budyniem i kruszonką

Ciasta i desery
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 5 żółtek,
  • - 1 margaryna,
  • - 3 szklanki mąki,
  • - 1/2 szklanki cukru,
  • - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • - 1/2 l mleka,
  • - 2 budynie waniliowe,
  • - 1 szklanka śmietany 30%,
  • - 4 łyżki cukru.
  • Kruszonka:
  • - 300g mąki,
  • - 250g masła,
  • - 200g cukru,
  • - szczypta cynamonu.

Jak przyrządzić?

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i chłodzić w lodówce ok. 30 min. 2. Ugotować budyń na mleku z śmietaną, przestudzić. 3. Ciasto wyłożyć na blachę, następnie polać budyniem i posypać kruszonką. Piec 40 min. w temp. 200.

Skomentuj

Komentarze (14)

  • misiak 23.08.2004, 16:18
    A czy mozna do tego dodac rowniez jakies owoce?np. sliwki?
    0
    0 | 0
  • ewa 23.08.2004, 21:45
    jaka to ma byc smietana slodka czy kwasna bo 30procentowa jest slodka i kwasna
    0
    0 | 0
  • Izza 24.08.2004, 08:01
    słodka
    0
    0 | 0
  • Kasia_iława 29.08.2004, 21:05
    Ciasto bardzo dobre zniknęło z blachy w ciagu godziny gorąco polecam.
    0
    0 | 0
  • Magda 27.10.2004, 14:17
    Mam pytanie kiedy dodac smietane??Budynie ugotowac na mleku i pozniej dodac smietane??
    0
    0 | 0
  • Magda 29.10.2004, 12:43
    Ciasto bardzo dobre,wczoraj upieklam i wyszlo rewelacja.
    0
    0 | 0
  • xxx 15.11.2004, 09:58
    Czy masę budyniową można wylać na ciasto gorącą? Czy najpierw trzeba ją wystudzić?
    0
    0 | 0
  • Ineska 13.03.2005, 08:52
    Ciasto jest wspaniałe!!!!! przed nałożeniem kruszonki pozwoliłam sobie posypać mase budyniową wiórkami kokosowymi :) pyyyy... Więcej
    0
    0 | 0
  • nikolka19 31.07.2005, 23:09
    ja na ciasto układam jabłka pokrojone w paseczki kiwi i banana i zalewam gorącym budyniem kładę kruszonkę i piekę polecam c... Więcej
    0
    0 | 0
  • Missaygon 03.06.2006, 02:48
    Mam pytanie: na jakiej wielkości blachę są podane składniki do tego ciasta? Chodziło mi konkretnie o wymiary! Proszę o szyb... Więcej
    0
    0 | 0