24

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasta i desery
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 0,5 kg mąki,
  • - 1 szkl. cukru pudru,
  • - 1 margaryna,
  • - 4 żółtka,
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - śmietana (w razie potrzeby),
  • - jabłka (kwaśne),
  • - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe.

Jak przyrządzić?

Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Połowę ciasta włożyć do formy, a drugą połowę zostawić w zamrażalniku. Na ciasto ułożyć gęsto surowe, pokrojone w ósemki jabłka. Ugotować 2 budynie i gorące rozlać na jabłka. Przykryć drugą połową ciasta (startą na tarce jarzynowej). Piec na złoty kolor.

Jak podawać?

Podawać zimne, posypane cukrem pudrem.

Skomentuj

Komentarze (24)

  • dana 07.08.2003, 14:33
    Z mojego doświadczenia: 1. budyń należy ugotować w mniejszej ilości mleka ( ja na 1 l mleka wykorzystuję 3 budynie ), 2.... Więcej
    0
    0 | 0
  • alesca 10.08.2003, 14:08
    Postanowiłam wypróbować przepis. Myślę, że będzie smakować wszystkim łasuchom w mojej rodzinie.
    0
    0 | 0
  • grubcio 29.08.2003, 13:54
    ja daję tyle mleka ile jest w przepisie i wcale nie wychodzi za rzadkie (no chyba, że podjadam jeszcze gorące (a zawsze tak... Więcej
    0
    0 | 0
  • brenda 03.09.2003, 13:50
    a jakiej wielkosci powinna byc blaszka?? czy te proporcje na mniejsza czy wieksza??
    0
    0 | 0
  • grubcio 08.09.2003, 07:36
    na dużą
    0
    0 | 0
  • aga 12.09.2003, 18:22
    a jak dlugo sie piecze???
    0
    0 | 0
  • nowa 15.09.2003, 09:21
    Ciasto jest przepyszne. Może nie małokaloryczne, ale lekkie. Palce lizać:-)
    0
    0 | 0
  • Dorota 03.10.2003, 11:36
    Do Dany. Mam ochotę wypróbować ten przepis jak sugerujesz - ze śliwkami, jak sądzisz uda się z mrożonymi?
    0
    0 | 0
  • szysza 07.10.2003, 17:52
    nie tylko nie mrozone, z mego doswiatczenia wyszedl zakalec na palec:)
    0
    0 | 0
  • żonka 11.10.2003, 22:02
    zawsze, gdy piekę, ciasto pod budyniem wydaje się niedopieczone i surowe, moża znacie na to jakąś radę
    0
    0 | 0