3

Ciasto truskawkowo– rabarbarowe

Ciasta i desery
Najbardziej oczekiwane owoce to truskawki. Zachwycają fantastycznym smakiem i zapachem. Ze smutkiem obserwujemy jak jest ich coraz mniej i cena coraz wyższa. To znak, że sezon truskawkowy dobiega końca. Warto zachwycić się jeszcze ich smakiem. W tym przepisie musi być dużo owoców i przynajmniej część o kwaskowatym smaku. Celowo więc wybrałam rabarbar. On także niedługo się skończy, warto więc skorzystać i z jego dobrodziejstw.
Porcje: 4
Koszt: 18 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 jaja,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany,
  • ¾ kostki masła,
  • 80 dag truskawek,
  • 35 dag rabarbaru,
  • cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i śmietanę.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.

Całość delikatnie wymieszać.

Ciasto rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Na cieście ułożyć truskawki przekrojone na pół i obrany rabarbar pokrojony na kawałki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Jak podawać?

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • Marysia 29.06.2011, 21:31
    Przepis bomba piekłam i goraco polecam :D współczuje tym co w czerwcu nie maja gdzie kupic truskawek i rabarbaru umie to ża... Więcej
    0
    0 | 0
  • Eliza 30.06.2011, 11:40
    A u mnie truskawki sa caly rok,gorzej z rabarbarem.
    0
    0 | 0
  • kks1965 27.10.2011, 14:13
    jeśli nie ma truskawek i rabarbaru - jesienna szarlotka :-)
    0
    0 | 0