327

Ciasto na pierogi

Dania główne
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
30 szt. ? zł prosty ? 250

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki wrzątku,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • może być 1 jajko - nie musi

Jak przyrządzić?

Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie wyrobić, przykryć pokrywą i odstawić na następne 20 minut. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozklejają się podczas gotowania - pyszne. Smacznego;)

Potrzebne przybory:

stolnica, miska, pokrywa

Skomentuj

327

Komentarze (327)

  • asia 17.03.2006
    rewelacyjny przepis! 3 razy robilam ciasto wg przepisu mamy i musialam wyrzucic (choc mamie wychodzi swietnie) a wg Tw... Więcej
    0
    0 | 0
  • abrzeski 09.04.2006
    Jak ja długo szukałem tego przepisu! Jedno pytanie jeżeli chciałbym dodać jako to przed zalaniem wodą czy przed końcowym w... Więcej
    0
    0 | 0
  • nati 10.07.2006
    bardzo prosty i latwy przepis ¸wprost wspanialy
    0
    0 | 0
  • marzi 11.08.2006
    Zrobiłam pierwsze w życiu pierogi wg tego przepisu i wyszły wspaniale! Rewewlacyjne ciasto - miękkie i nie rozkleja się. Dz... Więcej
    0
    0 | 0
  • Jagna 02.09.2006
    Według Twojego przepisu wreszcie udało mi się zrobić ciasto na pierogi.Zawsze moje ciasto było bardzo twarde i nic z tego n... Więcej
    0
    0 | 0
  • wisienkaaaaa 06.10.2006
    właśnie zaczęłam je robić!! mam nadzieję, że wyjdą pyszniutkie... ufam waszym komantarzom!!! pozdrawiamy
    0
    0 | 0
  • urthona 08.10.2006
    Rewelacyjny przepis!!! Ciasto o cudownej delikatnosci a przy tym na tyle sprezyste,ze doskonale wytrzymuje gotowanie! POLEC... Więcej
    0
    0 | 0
  • gooooooooooooo 14.10.2006
    czytam przepis , a jesli brzmi zachecajaco ,to szybko przechodze do komentarzy ,same superlatywy ,musze sprobowac zrobic to... Więcej
    0
    0 | 0
  • kasia_182 16.10.2006
    Skorzystałam z przepisu - faktycznie REWELACJA. Pozdrawiam autorkę przepsiu :)
    0
    0 | 0
  • E-R 22.11.2006
    SPRUBOJCIE DODAC LYZECZKE OLEJU CIASTO BEDZIE BARDZIEJ ELASTYCZNE- SMAKO!!! ... Więcej
    0
    0 | 0