3

Ciasteczka czekoladowo– migdałowe

Ciasta i desery
Masz ochotę na coś słodkiego? Cienkie, chrupiące, bardzo słodkie ciasteczka, pachnące czekoladą i migdałami to super dodatek do świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Takie ciastka zawsze możemy przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym pudełku w razie odwiedzin niezapowiedzianych gości. Robi się je bardzo szybko, piecze tylko 5 minut.
Porcje: 4
Koszt: 22 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 25 dag cukru,
  • 20 dag zmielonych migdałów,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 białka,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

20 dag cukru, migdały, orzechy, mąkę i cynamon dokładnie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Czekoladę i pianę z białek dodać do sypkich składników, wszystko połączyć i wyrobić ciasto.

5 dag cukru rozsypać na stolnicy i na nim rozwałkować cienki placek z ciasta.

Wykrawać małe ciasteczka, posypywać je brązowym cukrem i układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Ciasto pozostawić do wysuszenia na pół godziny.

Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, 5 minut.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • ana 18.08.2011, 17:36
    te 25 dag cukru to ma byc krysztal cyz puder ?
    0
    0 | 0
  • 21.08.2011, 01:55
    to orzechy czy migdaly
    1
    1 | 0
  • martyna 28.08.2011, 19:07
    jak mozna uwalkowac to ciasto, skoro jest tak rzadkie? dodalam troche wiecej maki ale za wiele to nie pomoglo, wiec naklada... Więcej
    1
    1 | 0