6

Chłodnik warzywny

Zupy
Upały już za nami, a więc i chłodniki coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo jest to potrawa niskokaloryczna, lekkostrawna, z dużym bogactwem witamin. Nie ma znaczenia, że na dworze jest szaro i niezbyt ciepło. Świeżych warzyw jest mnóstwo w warzywniakach i na bazarach, więc dlaczego nie przygotować potrawy, którą lubimy i po jej zjedzeniu czujemy się lekko i swobodnie. Do chłodnika warzywnego dodajemy takie warzywa, jakie lubimy najbardziej, zawsze na bazie maślanki, jogurtu lub kefiru.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 4 średnie ogórki,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • litr maślanki,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Jak przyrządzić?

Ogórki obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, rzodkiewkę drobno pokroić, lub jak kto woli również zetrzeć na tarce. Czosnek, szczypiorek i koperek drobno pokroić. Wszystkie warzywa zalać maślanką, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawić na pół godziny, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (6 komentarzy)

  • gość 28.06.2014, 10:51
    Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z ty... Więcej
    3
    2 | 1
  • gość 29.06.2014, 10:06
    do tego wszystkie dolewam jeszcze sok z kiszonych ogórków. dopiero jest pycha. można dodać ćwiartki gotowanych jajek.
    2
    2 | 0
  • gość 06.08.2016, 08:53
    So excited I found this article as it made things much quriekc!
    1
    0 | 1
  • gość 07.08.2016, 05:48
    THX that's a great ansrwe! http://ttnzswczcb.com [url=http://uzhflazrowm.com]uzhflazrowm[/url] [link=http://vwdapr.com... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 08.08.2016, 06:27
    Hey hey hey, take a gaednr at what' you've done
    0
    0 | 0
  • Oskar_pab34 23.10.2016, 22:10
    Ja gotuję z aplikacją www.kcalmar.com, mają też bloga.... Tam przepisy komponują dietetycy, więc im ufam.
    0
    0 | 0