5

Chłodnik pomidorowy

Zupy
Pomidory to popularne warzywa, jemy je przez cały rok. Jednak najbardziej smakują te dojrzewające w letnim słońcu, polskie. Z takich pomidorów przygotowujemy pyszne zupy, a podczas dużych upałów oczywiście chłodniki. Mój przepis to sycąca zupa z dużą ilością gotowanych, zmiksowanych warzyw, dojrzałych pomidorów, śmietany i bazylii.
Porcje: 4
Koszt: 22 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • duży ziemniak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej bazylii,
  • łyżka posiekanego oregano,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 150 ml śmietany 18 procentowej,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Jak przyrządzić?

Umyte pomidory sparzyć gorącą wodą.

Następnie zahartować zimną.

Obrać ze skórki, pokroić i przesmażyć na patelni z łyżką masła.

Zagotować 1,5 l wody.

Dodać pokrojoną włoszczyznę.

Gotować 10 minut.

Następnie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotować jeszcze 10 minut.

Pod koniec gotowania dodać czosnek, bazylię, pietruszkę i oregano.

Zupę odstawić na 10 minut.

Po tym czasie dodać pomidory i całość zmiksować.

Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Wlać śmietanę.

Chłodnik wstawić do lodówki.

Jak podawać?

Podawać dobrze schłodzony, udekorowany bazylią i natką pietruszki.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • Czarna Anis 23.08.2010, 13:23
    Zapomniała Pani podać w przepisie: kostka rosołowa
    0
    0 | 0
  • E. 15.09.2011, 14:35
    Do chłodników nie dodaje sie kostek rosołowych!
    1
    1 | 0
  • gość 04.06.2013, 08:54
    kto dodaje kostki rosolowe? Chryste. Trucizne?
    0
    0 | 0
  • gość 04.06.2013, 09:11
    Nienawidzę chłodników i zup owocowych tzn.kompotów z kluskami i smietaną ! OHYDA
    0
    0 | 0
  • goÃÃ 16.07.2016, 07:24
    rIgd6X mbnaneoedaej, [url=http://wqtpnubohqig.com/]wqtpnubohqig[/url], [link=http://gyyyoodqdiou.com/]gyyyoodqdiou[/link],... Więcej
    0
    0 | 0