5

Chaczapuri

Wegetariańskie
Gruzińska kuchnia staje się w Polsce coraz bardziej popularna. I choć nie wszędzie można kupić pochodzące z tego kraju produkty, to niektóre z nich można zastąpić bez szkody dla smaku. Idea prostego placka z mąki pszennej, w którym można odnaleźć przeróżne farsze, znana jest na całym świecie. W Gruzji do mąki dodaje się maślankę i dzięki temu ciasto sprawia wrażenie lekko drożdżowego. Można je wypełnić nadzieniem serowym, warzywnym lub mięsnym.
Porcje: 4
Koszt: 18 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 0,75 kg mąki pszennej,
  • pół litra maślanki,
  • 125 g masła,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół kg sera owczego (słonego),
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka oleju (do smażenia),
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 szklanka jogurtu.

Jak przyrządzić?

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Mąkę, maślankę i płynne masło łączymy, dodajemy sodę i ½ łyżeczki soli.

Wyrabiamy ciasto.

Ostatecznie powinno być miękkie i lekko lepiące się do rąk.

Ser mieszamy z jajkiem i doprawiamy pieprzem oraz solą, jeśli nie jest mocno słony.

Z ciasta odrywamy kawałek wielkości pięści i rozwałkowujemy na plaster o grubości ok. pół cm.

Placek smarujemy porcją sera (dwie czubate łyżki) i zawijamy brzegi w specjalny sposób, w tzw. kwiatuszek, czyli zbieramy palcami brzegi (po kawałku) i zwijamy do środka łącząc wszystkie zebrane brzegi w centrum placka.

Takim sposobem uzyskujemy kulę ciasta, którą teraz musimy delikatnie spłaszczyć, najlepiej wałkiem.

Pozostałe ciasto traktujemy w ten sam sposób.

Gotowe chaczapuri pieczemy w piekarniku 15-20 minut (w temperaturze 220 stopni) posmarowane olejem ze wszystkich stron, lub smażymy na patelni w głębokim tłuszczu.

Jak podawać?

Podajemy gorące z dodatkiem zimnego jogurtu, którym polewamy placki już w trakcie jedzenia.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • Ziemniaczanka 12.09.2012, 11:08
    Zuza jak zwykle niezawodna .Wprawdzie nie ma ziemniaków ,które uwielbiam ,naleśniki ciekawe też zrobię.Już smakuję.
    0
    0 | 0
  • adam 08.10.2012, 18:15
    18 zł to chyba za porcję..
    0
    0 | 0
  • alicja 17.11.2012, 13:16
    Gdzie i za ile można w naszym kraju kupić owczy ser? Czy można go zastąpić twarogiem krowim po prostu. Jestem z polskiego p... Więcej
    0
    0 | 0
  • basia 03.04.2014, 11:42
    Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposob... Więcej
    0
    0 | 0
  • sylwia 19.09.2014, 22:57
    http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb
    0
    0 | 0