12

Cebulowe krążki z dipem czosnkowym

Inne
Kiedy nie mamy pieniędzy, a musimy przygotować gościom jakiś posiłek, możemy odwołać się do starego dobrego przepisu na cebulowe krążki. Poza dość oczywistymi składnikami, jak cebula, mąka czy jajko, będzie nam potrzebny kieliszek białego wina. Do dipu przydałaby się odrobina szczypiorku, ale i bez niego dip czosnkowy do maczania krążków będzie smaczny.
Porcje: 4
Koszt: 13 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 3 cebule,
  • 1 szklanka oleju.
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz.
  • Dip:
  • ½ szklanki jogurtu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ew. 2 łyżki siekanego szczypiorku.

Jak przyrządzić?

Cebule obieramy, kroimy na plasterki i rozdzielamy na pojedyncze pierścienie. Mąkę miksujemy z winem i jajkiem. Dolewamy tyle mleka, by ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Krążki cebuli maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem, jogurtem i śmietaną. Jeśli mamy szczypiorek, siekamy i dodajemy do dipu. Mieszamy, ostrożnie doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone na złoto cebule przekładamy na papierowy ręcznik.

Jak podawać?

Krążki podajemy na gorąco z dipem i pieczywem

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (12 komentarzy)

  • gość 09.09.2013, 23:34
    Samo wino kosztuje ok 12zl a gdzie tu reszta. Ktoś tu chyba liczyć nie potrafi
    5
    3 | 2
  • gość 19.09.2013, 13:55
    tak ale zużyjesz 1/4 butelki......
    1
    1 | 0
  • gość 23.09.2013, 12:35
    ja zamiast wina dodaje piwo i tez jest ekstra
    3
    3 | 0
  • gość 23.08.2014, 18:50
    asiunia1957@o2.pl
    1
    0 | 1
  • tweety 24.11.2014, 19:00
    reszte musisz wysepic od sasiadow :)
    1
    1 | 0
  • gość 18.12.2014, 21:46
    napewno jutro wyprobuje juz nie moge sie doczekac,kiedy zjem
    3
    2 | 1
  • gość 19.05.2015, 05:29
    w sam raz dla polakow cebulakow
    6
    1 | 5
  • gość 19.05.2015, 09:38
    super to od dziś nie będę jadł zupek chińskich.. znalazłem teraz inny zapychacz..
    3
    2 | 1
  • gość 19.05.2015, 10:38
    zamiast wina piwo
    1
    1 | 0
  • gość 19.05.2015, 22:59
    Ale nowość haha takie cebulki to ja w dzieciństwie jadlam jakies 20 lat temu
    1
    1 | 0