5

Cebulowa bardzo prosta, tania i zdrowa

Zupy
Porcje: 4
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • 5 cebul, 4 łyżki mąki, bulion , gałka muszkatołowa, chlebek na tosta, ser żółty starty, margaryna.

Jak przyrządzić?

Kroimy cebulę w krążki i smażymy ją na margarynie tak, żeby nie przypalić, bo wyjdzie goryczka. Pod koniec dokładamy margaryny ze 2 łyżki i dosypujemy mąką, mieszamy chwilę i jak zacznie gęstnieć, podlewamy bulionem (rosołem), chwilę mieszamy, żeby nie było grudek i wlewamy to wszystko do gotującego się bulionu. Po 10 minutach ścieramy gałkę muszkatołową, wyłączamy i miksujemy blenderem zupę. Można nie miksować, też jest dobra.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek, deska do krojenia.

Jak podawać?

Ja podaję tak: ścieram na dno talerza troszkę sera, zalewam zupą, i na nią kładę ciepły chlebek i na niego ścieram troszkę sera. Moja rodzina uwielbia tą zupę.:-) W ładnych talerzach wygląda efektownie.

Skomentuj

Komentarze (5)

  • 10.02.2012, 17:47
    a, to przepraszam i zwracam honor :) ale margaryna dalej pozostaje bardzo niezdrowa ... pisze to nie w formie krytyki, ale ... Więcej
    0
    0 | 0
  • nina 03.04.2012, 21:48
    Ja daje maslo do duszenia cebuli ,jest smaczniejsza.
    0
    0 | 0
  • daga 19.09.2012, 12:52
    pyszna,naprawdę!
    0
    0 | 0
  • andziaa 14.11.2012, 10:49
    Zupka prosta, szybka i smaczna tylko cebule lepiej smarzyc na masle...
    0
    0 | 0
  • gość 19.06.2013, 11:49
    Great hammer of Thor, that is powerfully helfupl!
    0
    0 | 0