1

Brukselka w sosie serowym

Sałatki i jarzyny
W okresie wiosennym, kiedy o wiele trudniej jest dostać świeże warzywa, dobrze jest sięgnąć po mrożonki. Te naturalne, mrożone warzywa bez żadnych dodatków, zawierają wiele wartościowych składników. Brukselka w sosie serowym to proste danie wzbogacone dodatkowymi smakami w postaci fety i szynki. Gdy nie mamy pomysłu na obiad, tak przygotowana brukselka znakomicie sprawdzi się na stole.
Porcje: 2
Koszt: 13 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • pół kg mrożonej brukselki,
  • 10 dag sera feta,
  • 10 dag wędzonej szynki,
  • łyżka masła,
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • kostka warzywna.

Jak przyrządzić?

Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki warzywnej.

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

Śmietanę wlać na patelnię, wraz z 0,5 szklanki wywaru z gotowania brukselki i dodać pokruszony ser feta.

Podgrzewać sos cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.

Do sosu dodać podsmażoną szynkę, przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem.

Jak podawać?

Brukselkę polać przygotowanym sosem i podawać ciepłą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • dziadek 27.03.2013, 09:42
    Gdy nie mamy pomysłu na obiad zróbmy to co na zdjęciach. Rodzina i goście wreszcie będą zachwyceni.
    0
    0 | 0