12

Boczniaki w sosie śmietanowym

Wegetariańskie
Porcje: 2
Koszt: 20 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 0,25 kg boczniaków, 0,5 kg makaronu - dlugie paseczki (lub wg uznania), 0,5 szkl. śmietanki kremówki 12%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 cebula, 0,5 kostki masła, warzywko, przyprawy: biały pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przyrządzić?

1. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na to pokrojoną cebulę, posypać warzywkiem (opruszyć). Zeszklić pod przykryciem. 2. Dodać pokrojone w paseczki boczniaki - dalej dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Jeżeli boczniaki puściły mało wody, to zwyczajnie je podlewamy wodą przegotowaną (ale zwykle nie potrzeba podlewać) 3. Gdy boczniaki zmiękną dodajemy do tego śmietankę wymieszaną z mąką. Cały czas mieszamy, aby sos połączył się dobrze z grzybami oraz zgęstniał. 4. Na koniec dodajemy wg uznania i smaku szczyptę białego pieprzu, trochę gałki muszkatołowej i słodkiej papryki (sypkiej). 5. Podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki.

Potrzebne przybory:

patelnia z teflonu, garnek do makaronu, nóż, deska

Jak podawać?

Jak w pkt 5. Życzę smacznego!

Skomentuj

Komentarze (12)

  • Marla 06.10.2005, 18:12
    Bardzo dobre danie! Polecam!
    0
    0 | 0
  • Bea 24.11.2005, 11:20
    Przepyszne!! zrobiłam je, bo moja rodzina w połowie jest wege :)Rezultat: zniknęło szybko z talerzy i słowa..."mamuś p... Więcej
    0
    0 | 0
  • Marla 02.12.2005, 12:43
    Smaczne,polecam:)
    0
    0 | 0
  • Bunia 18.12.2005, 18:51
    cieszę sie ,ze smakowalo wszyskim a głównie dzieciom. Nie ma nic milszego niz dobre słowo. Pozdrawiam bardzo serdecznie... Więcej
    0
    0 | 0
  • ada 20.12.2005, 19:13
    potrawe ta znam troszke inaczej. oczywiscie dodaje do niej piers z kurczaka :) pokrojana i podsmazona wczesniej. ale najwaz... Więcej
    0
    0 | 0
  • justa 29.01.2006, 22:39
    Wyjątkowe danie, szczególnie na romantyczną kolacje, polecam wszystkim smakoszom grzybków:)
    0
    0 | 0
  • Martana 02.04.2006, 21:03
    Buniu, zazwyczaj jestem gadatliwa ale teraz bede prawie niemowa - TWOJ PRZEPIS JEST POPROSTU SWIETNY!
    0
    0 | 0
  • kama 12.02.2008, 14:30
    smietana slodka czy kwasna?
    0
    0 | 0
  • pati 06.01.2010, 13:42
    Uwielbiamy kasze, wypróbowałam z jęczmienną zamiast makaronu. Pychota
    0
    0 | 0
  • żaba 14.05.2010, 21:17
    Super, palce lizać!!!!!!!
    0
    0 | 0