12

Boczniaki w sosie śmietanowym

Wegetariańskie
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 20 zł prosty średnia 500

Składniki:

  • 0,25 kg boczniaków, 0,5 kg makaronu - dlugie paseczki (lub wg uznania), 0,5 szkl. śmietanki kremówki 12%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 cebula, 0,5 kostki masła, warzywko, przyprawy: biały pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przyrządzić?

1. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na to pokrojoną cebulę, posypać warzywkiem (opruszyć). Zeszklić pod przykryciem. 2. Dodać pokrojone w paseczki boczniaki - dalej dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Jeżeli boczniaki puściły mało wody, to zwyczajnie je podlewamy wodą przegotowaną (ale zwykle nie potrzeba podlewać) 3. Gdy boczniaki zmiękną dodajemy do tego śmietankę wymieszaną z mąką. Cały czas mieszamy, aby sos połączył się dobrze z grzybami oraz zgęstniał. 4. Na koniec dodajemy wg uznania i smaku szczyptę białego pieprzu, trochę gałki muszkatołowej i słodkiej papryki (sypkiej). 5. Podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki.

Potrzebne przybory:

patelnia z teflonu, garnek do makaronu, nóż, deska

Jak podawać?

Jak w pkt 5. Życzę smacznego!

Skomentuj

12

Komentarze (12)

  • Marla 06.10.2005
    Bardzo dobre danie! Polecam!
    0
    0 | 0
  • Bea 24.11.2005
    Przepyszne!! zrobiłam je, bo moja rodzina w połowie jest wege :)Rezultat: zniknęło szybko z talerzy i słowa..."mamuś p... Więcej
    0
    0 | 0
  • Marla 02.12.2005
    Smaczne,polecam:)
    0
    0 | 0
  • Bunia 18.12.2005
    cieszę sie ,ze smakowalo wszyskim a głównie dzieciom. Nie ma nic milszego niz dobre słowo. Pozdrawiam bardzo serdecznie... Więcej
    0
    0 | 0
  • ada 20.12.2005
    potrawe ta znam troszke inaczej. oczywiscie dodaje do niej piers z kurczaka :) pokrojana i podsmazona wczesniej. ale najwaz... Więcej
    0
    0 | 0
  • justa 29.01.2006
    Wyjątkowe danie, szczególnie na romantyczną kolacje, polecam wszystkim smakoszom grzybków:)
    0
    0 | 0
  • Martana 02.04.2006
    Buniu, zazwyczaj jestem gadatliwa ale teraz bede prawie niemowa - TWOJ PRZEPIS JEST POPROSTU SWIETNY!
    0
    0 | 0
  • kama 12.02.2008
    smietana slodka czy kwasna?
    0
    0 | 0
  • pati 06.01.2010
    Uwielbiamy kasze, wypróbowałam z jęczmienną zamiast makaronu. Pychota
    0
    0 | 0
  • żaba 14.05.2010
    Super, palce lizać!!!!!!!
    0
    0 | 0