×

3

Biodrówka z miodem i czosnkiem

Dania główne
Dobrze upieczony kawałek mięsa z aromatycznymi przyprawami chętnie zjemy nie tylko na ciepło w porze obiadowej, ale i na zimno z ulubionymi sosami i pieczywem. Polecamy biodrówkę przyprawioną czosnkiem, polaną miodem i czerwonym winem. Soczysta pieczeń z chrupiącą skórką pieczona jest z warzywami, zyskuje wtedy na smaku, a same warzywa nasączone sosem z pieczeni są po prostu znakomite.
Porcje: 4
Koszt: 27 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1kg wieprzowego mięsa, biodrówki,
  • 5 marchewek,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 100g czerwonego wina,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.

Obrać czosnek, drobno pokroić i obsypać nim mięso.

Biodrówkę odstawić do lodówki na około godzinę.

Marchewki obrać i pokroić na większe kawałki, cebulę na ćwiartki.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, polać miodem, winem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut.

Po tym czasie biodrówkę obłożyć marchewkami i cebulą i piec jeszcze 30 minut.

Jak podawać?

Mięso podawać na ciepło razem z upieczonymi warzywami i trójkolorowym ryżem.

Można też dodać swoje ulubione warzywa np. fasolę szparagową.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • K. 20.11.2012, 15:47
    Smacznie i pięknie się prezentuje... :)
    0
    0 | 0
  • gość 16.11.2014, 09:04
    Perceft shot! Thanks for your post!
    0
    0 | 0
  • gość 17.11.2014, 20:57
    's) office was burnt down by pro-Israeli fcaitnas ., Yet it gives no specifics and reference in support of its vile al... Więcej
    1
    0 | 1