1

Bazyliowa zupa krem

Zupy
To propozycja przede wszystkich dla tych, którzy uprawiają w domu lub w ogródku swoją bazylię i muszą podjąć decyzję - na co przeznaczyć ostatnie w tym roku liście. Oczywiście koniecznie należy zaopatrzyć się na zimę w słoiczek własnego pesto, ale rytualna, jesienna zupa z bazylii także nęci. Tym bardziej, że na dwie osoby wystarczy standardowy pęczek.
Porcje: 2
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • pęczek bazylii,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 120 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Czosnek i cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem.

Dodajemy mąkę i zasmażamy.

Dolewamy zimny bulion i odstawiamy.

Teraz powoli wlewamy kremówkę i mieszamy mikserem.

Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, a następnie przykrywamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu 10 minut.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodajemy połowę parmezanu i musztardę.

Mieszamy.

Bazylię myjemy, siekamy i dodajemy do zupy, miksujemy.

Gotowy krem rozlewamy do miseczek, ozdabiamy liśćmi bazylii i posypujemy parmezanem.

Jak podawać?

Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • gość 09.04.2014, 11:17
    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, ... Więcej
    1
    1 | 0