1

Barszcz ukraiński. Tani i dietetyczny

Zupy
Niby banalny, ale gdy buraki zamiast gotować upieczemy w folii, a do zupy dodamy sos sojowy, nabierze zupełnie innego, bardziej wyrazistego smaku. Pożywna fasola i ziemniaki, oczyszczające młode buraczki i pełna witamin świeża włoszczyzna, a do tego koperek i lekka 9% procentowa śmietana jogurtowa. Zdrowo, dietetycznie i do tego tanio. Porcja to ponad 3 zł.
Porcje: 2
Koszt: 7 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 2 małe buraki,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • pół szklanki białej fasoli,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3 szklanki wody,
  • liść laurowy,
  • kilka kropel sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki śmietany jogurtowej,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Fasolę namoczyć dzień wcześniej.

Przepłukać na sicie i ugotować w osolonej wodzie.

Buraki upiec z w skórkach w piekarniku.

Obrać i zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić.

Marchew, selera i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Na warzywach i liściu laurowym ugotować wywar.

Dosolić, dopieprzyć.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na łyżce oleju.

Dodać do wywaru.

Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i również dodać do gotującego się wywaru.

Gdy warzywa będą miękkie, dodać upieczone buraki, ugotowaną fasolę, świeży koperek.

Doprawić sosem sojowym.

Wycisnąć kilka kropel cytryny.

Jak podawać?

Przed podaniem zahartować śmietaną.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • Maria 12.09.2012, 11:00
    Zupa z sosem sojowym ,brrr.. I jeszcze pieczone buraki przez godzinę ,to chyba jakieś szaleństwo
    0
    0 | 0