11

Barszcz czerwony zabielany

Zupy
Popularny w Polsce. Jadamy go nie tylko w wigilię, ale i przez cały rok. Zwłaszcza w wersji zabielanej. Najsmaczniejszy jest latem, bo przyrządzany z młodych buraczków. Prosta, szybka i tania zupa, a w połączeniu z ziemniakami bardzo sycąca.
Porcje: 4
Koszt: 13 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • ¾ kg ziemniaków,
  • cztery młode buraczki,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kostka warzywna,
  • pół szklanki śmietany 22%,
  • łyżka mąki,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, nie kroić.

Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Wszystkie warzywa zalać 1,5 l wody i gotować do miękkości.

Obrane ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie.

Z warzyw zostawić tylko ugotowane buraczki, pozostałe warzywa usunąć.

Dodać kostkę warzywną.

Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami wody i dodać do zupy.

Zagotować.

Barszcz zestawić z ognia.

Doprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.

Dodać śmietanę.

Odstawić, żeby zupa nabrała koloru.

Ugotowane ziemniaki porozkładać na talerzach i zalać gorącym barszczem.

Można też ziemniaki podać na osobnym talerzu polane roztopionym masłem lub tłuszczem ze stopionej słoniny, i posypane koperkiem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (11 komentarzy)

  • Obserwator 02.09.2010, 12:31
    Jaki LOL - znowu ta kostka rosołowa :-// Nie gotujecie niczego na mięsie ???
    0
    0 | 0
  • Obserwator 02.09.2010, 12:32
    Poprawiam swój tekst: [...] Nie gotujecie zup zawierających mięso??
    0
    0 | 0
  • 02.09.2010, 12:49
    Nie gotujemy na mięsie, szczególnie gdy chodzi o wywar warzywny- stąd ta kostka.
    0
    0 | 0
  • basilicum 02.09.2010, 14:03
    A oto moja kolejna "rzeczowa opinia":) Zgadzam się z Sz. poprzednikiem: do takiej zupy zdecydowanie lepsze są koś... Więcej
    0
    0 | 0
  • witek pr. 02.09.2010, 14:22
    Witam Blue i Obserwatora oraz (na później) Wesołą G. z Marnej Olewki. Ja tam dziś mam ochotę na pomidorówkę, którą bardzo l... Więcej
    0
    0 | 0
  • Atleta 02.09.2010, 18:25
    Zupa moze i dobra, ale dalibyscie czasem jakies przepisy na zdrowe i pozywne dania. "Kalorycznosc: srednia" w tym... Więcej
    0
    0 | 0
  • beth 18.11.2010, 01:26
    wspanialy barszczyk!uwielbiam taki! a ten na zdjeciu wprost idealny mniam!
    0
    0 | 0
  • Pati 20.01.2011, 16:05
    A ja tam z dzieciństwa lubie smak barszczu zabielanego, który babcia zawsze robiła i podawała z ziemniaczkami, ale nie w ca... Więcej
    0
    0 | 0
  • leszek 15.03.2012, 13:33
    jeszcze lepszy jak do gorowanych warzyw dodamy wędzone kości.ziemniaki na osobnym talerzu podlane skwarkami ze słoninki
    0
    0 | 0
  • maja 21.05.2013, 16:22
    żeby barszcz miał ładny kolor i kwaskowaty smak ( zamiast octu lub kwasku cytr.) dodaję trochę zamrożonych wiśni
    0
    0 | 0