29

Barszcz czerwony

Zupy
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
12 5-7 zł prosty mało 250

Składniki:

  • - 1-1,2 kg buraków,
  • - warzywa tzw. włoszczyzna - wszystko drobno pokrojone,
  • - ziele ang.,
  • - pieprz laur.,
  • - sok z jednej cytryny,
  • - 25 ml. oliwy,
  • - 1 łyżka soli,
  • - 4 łyżki cukru,
  • - 4 naciete ząbki czosnku i 2 łyżki majeranku.

Jak przyrządzić?

Wszystkie sładniki albo starte na grubej tarce, albo w mikserze jakimś, w każdym razie muszą być drobne nie w całości. Wszystko wkładamy do 4-ro litrowego naczynia Tupperware - to jest misa z sitem zamykana hermetycznie. Wszystko jest w sicie, a sito w misie. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczonymi 3 kostkami rosołowymi i przykrywamy hermetyczna pokrywą. Barszcz stoi i się robi przez 30 min. bez tzw. żródla ciepła, a my w tym czasie odpoczywamy lub coś innego pilnego robimy. Po upływie tego czasu otwieramy pokrywę, unosimy sito, żeby odcedzić barszcz, sito potem można postawić na pokrywie, a barszcz nalewamy do filiżanek.

Potrzebne przybory:

Nie mówiąc o tarce, czy siekalnicy, to naczynie Tupperware.

Jak podawać?

W filiżankach do... pasztecików, lub do dania głównego.

Skomentuj

29

Komentarze (29)

  • gaga 27.10.2004
    Trudne to moze i nie jest, ale praktycznie niewykonalne dla wielu osób ze względu własnie na naczynie, bo z tego co wiem do... Więcej
    0
    0 | 0
  • miki 09.01.2005
    co to za barszcz bez wywaru z grzybow? no i ta oliwa , co za okropnosc! proponuje zrezygnowac z czesci soku z cytryny i dop... Więcej
    0
    0 | 0
  • polkluza 14.01.2005
    Ja zamiast cukru dodaje soku z jabłek wtedy kolor czerwony nie "wypłowieje" również, a przy okazji nie nabawimy s... Więcej
    0
    0 | 0
  • Kriskret 18.03.2005
    Ugotowac buraki w calosci. Ostudzic. Obrac z lupin i zetrzec na tarce. Zalac gora,cym rosolem.Dodac odrobine, octu lub soku... Więcej
    0
    0 | 0
  • Tinker Bell 14.04.2005
    mieszkam od prawie dwoch lat w Warszawie i nie jadlam tu jeszcze dobrego barszczu- albo za mdly, albo za kwasny, albo brazo... Więcej
    0
    0 | 0
  • lencia 19.09.2005
    0
    0 | 0
  • lencia 19.09.2005
    hmmm....to jest barszcz czerwony????do barszczu powinno być dodane mięso...mój najlepszy i najpyszniejszy przepis na barszc... Więcej
    0
    0 | 0
  • lencia 19.09.2005
    aha......:) ....... ja również do barszczu dodaję czosnek.....jest barzdo ważnym warzywem......:-)......pozdrowienia..... ... Więcej
    0
    0 | 0
  • daria 23.12.2005
    lenka zycze ci smacznego to ochyda niezjadla bym czerwonego miesa w czerwonym barszczu
    0
    0 | 0
  • DARK MAN 26.12.2005
    Ja tez to obrzydliwe danie fujj popieram darie w 100% :P
    0
    0 | 0